AB'nin olası yaptırımlarına karşı Türkiye'nin kozları neler?

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesi gelen yaptırım açıklamaları tartışılıyor. Avrasya'da önemli bir yere konumlanan Türkiye, Avrupa'nın yaptırım kartına karşı elinde güçlü kozlar bulunduruyor. Zirveden yaptırım kararının çıkmayacağını düşünen uzmanlar, çıkarlar açısından Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.

AB'nin olası yaptırımlarına karşı Türkiye'nin kozları neler?

Türkiye başta Doğu Akdeniz’de olmak üzere ülke birliği ve bütünlüğü için kararlı adımlar atıyor. Atlantik etkisindeki Avrupa Birliği ise Türkiye'yi kararlı Avrasya yolculuğundan geri döndürmeye çalışıyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama çalışmaları ve Kapalı Maraş’ın bir kısmının açılmasının ardından Avrupa Birliği, yaptırım kozunu raftan indirdi. 10-11 Aralık'ta yapılacak liderler zirvesinde masaya koyması bekleniyor.

Uluslararası ilişkiler uzmanları, kendi içinde birliği sağlayamayan AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamayacağını düşünüyor. Çünkü, birliğin içindeki Almanya, Litvanya ve Letonya gibi ülkeler yaptırım kararını veto edebilir.

Profesör Doktor Nail Alkan ise AB'nin Türkiye'den vazgeçemeyeceği görüşünde:

Peki, Türkiye AB’nin olası yaptırımlarına karşı elinde hangi kozları bulunduruyor? Bunların başında Avrupa'nın yükümlülüklerine uymadığı mültecilerin göçünü önleme anlaşması var.

Asya ile Avrupa ilişkilerinin kurulmasında bir köprü konumunda olan Türkiye, AB’nin olası yaptırımlara karşı enerji kaynaklarını da değerlendirebilir.

# türkiye # almanya # doğu akdeniz # avrupa # asya # ab # letonya