Arabuluculukla yargının iş yükü azaldı

Adalet Bakanlığı, arabuluculuk ve uzlaştırmayı hızlandırarak yargının iş yükünü azalttı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre yaklaşık 1 milyon 700 bin dosyada taraflar mahkemeye gitmeden anlaşmaya vardı.

Arabuluculukla yargının iş yükü azaldı

Yeni uygulamalarla yargıda bekleyen dosyalar hızlı bir şekilde karara bağlanıyor.

Adalet Bakanlığı, arabuluculuk sistemine yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre arabuluculuk ve uzlaştırmada elde edilen başarı, mahkemelerin iş yükünü azalttı.

Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 700 bin dosyada taraflar, mahkemeye gitmeden anlaşmaya vardı. Bu dosyaların 932 binini arabuluculuk oluşturdu. Arabuluculukta yüzde 70 oranında başarı sağlandı.

İsteğe bağlı uyuşmazlıklarda arabuluculuğa gönderilen dosyaların 2013’ten beri yüzde 97’si çözüme kavuşturuldu. İş uyuşmazlıklarında müzakere edilen dosyaların yüzde 63’ünde, ticari uyuşmazlıklarda ise dosyaların yüzde 56’sında arabuluculukla anlaşmaya varıldı.

Anlaşmaya varılan yaklaşık 1 milyon 700 bin dosyanın 756 bini ise uzlaştırma ile oldu. Böylece söz konusu dosyaların yüzde 82’si uzlaşma ile sonuçlandı.

Arabuluculuk ve uzlaştırma sistemi, uyuşmazlıklarda mahkemelere gidilmeden tarafların rızasıyla dosyaların hızlı çözülmesini sağlıyor.

ulusal.com.tr

# adalet bakanlığı # Arabuluculuk