OECD’nin eğitime bakış raporu

Türkiye’de öğretmen maaşları Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne üye ülkelerin ortalamasının altında. OECD’nin geçen ay yayınladığı Eğitime Bakış raporuna göre; Türkiye’de mesleğe yeni başlamış bir öğretmenin yıllık kazancı 27 bin 285 dolar. Lüksemburg’ta mesleğe yeni adım atan bir öğretmenin yıllık kazancı ise 110 bin doları geçiyor.

Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü geçen ay yayınladığı Eğitime Bakış Raporu'nda 2015 verilerine göre öğretmenlerin yıllık kazançlarına dikkat çekti.

Rapora göre Türkiye’de İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde öğretmen maaşları OECD’ye üye ülkelerin ortalamasının altında.

Satın alma gücüne göre; Türkiye’de kariyerinin henüz başında bir ilk ve ortaokul öğretmeni yıllık 27 bin 285 dolar kazanç elde ediyor. Lisede ise bu miktar 30 bin dolara kadar yükseliyor.

OECD’ye üye ülkeler arasında öğretmene en çok maaş veren ülkeler ise Lüksemburg, İsviçre ve Almanya. Verilere göre, Lüksemburg’ta mesleğe yeni adım atan genç bir eğitimcinin yıllık kazancı 110 bin doları geçiyor.

Üç seviyede de en düşük kazançlar ise 10 bin doların altında kalan Letonya’da. Slovakya ve Macaristan da OECD ülkeleri içerisinde öğretmenlerine en az maaş veren ülkeler arasında.

ulusal.com.tr