Uzmanlar yanıtladı: Yanan bölgeler nasıl ağaçlandırılacak?

Türkiye bir yandan yangınlarla mücadele ediyor bir yandan da zararların nasıl karşılanacağı konuşuluyor. Bazı kurumlar fidan dikme ve ağaçlandırma kampanyaları başlattı. Fidan dikme kampanyalarının rastgele yapılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, yanan ormanlık alanların doğal yapısını bozmadan alınabilecek doğal önlemleri anlattı.

Uzmanlar yanıtladı: Yanan bölgeler nasıl ağaçlandırılacak?

Ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyılarındaki ormanlarında devam eden yangınların zararlarını önlemek için milletimiz seferber oldu, çeşitli kampanyalar başladı. Bunlardan birisi de fidan dikme kampanyaları.

Ancak uzmanlardan yanan bölgelerin nasıl ağaçlandırılacağı ile ilgili uyarılar gelmeye başladı.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doğanay Tolunay, yanan alanların yapısını anlattı, önlemleri sıraladı.

Kızılçam ormanları, doğal yollarla kendini yenileyebiliyor.

Tolunay, vatandaşı doğal afetlerden önce bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı, yıllar geçtikçe artan ortalama yangın sayısına dikkat çekti.

Dr. Tolunay, yanan alanların imara açılmasından endişe eden kamuoyunun görevlerine de değindi.

Öte yandan Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Hüsrev Özkara da, yanan ormanlık alanlarla ilgili uygulanacak doğru yöntemleri anlattı. Özkara, "Ormanların yaşı da uygulanacak yöntemin belirlenmesinde önemli bir etken" dedi:

- 30 yaşın üzerindeki sahalarda tohum problemi olmaz, tohumlar çimlenmeye müsait bırakır, kozalaklar tohumlarını bırakır dolayısıyla çimlenmede bir sorun olmaz ama 30 yaşından gençse 20-25 yaşlarındaysa ya da daha düşükse bu şekilde sonuç almak mümkün değil. Eğer biz kendini yenileme şansı olan, 30 yaşın üzerindeki kızılçam sahalarında bir faaliyet yürüteceksek şundan emin olabiliriz ki kendi haline bıraktığımızda, yanan sahalar yeniden gelecektir ve bizim müdahale etmemize gerek kalmayacaktır.

# yangın # afet # ege # orman # vatandaş # akdeniz # Fidan # ormanlık # doğal afet # ağaçlandırma # fidan dikme