4 eski bakan için son oylama

Meclis Genel Kurulu'nda bugün AKP'li 4 eski bakan hakkında yapılacak 'Yüce Divan' oylamasıyla 17-25 Aralık'a son nokta konulacak.

4 eski bakan için son oylama

Meclis Soruşturma Komisyonu'nun aylarca süren çalışmaları sonrası haklarında yeterli şüphe bulamadığı AKP'li 4 Eski Bakan ile ilgili kritik gün geldi. Meclis Genel Kurulu saat 15'te AKP'li bakanlar için toplanacak.

Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek.

Genel Kurul'da komisyon raporuyla ilgili oylama yapılmayacak. Komisyon adına başkan veya başkan vekili raporla ilgili 20 dakikalık konuşma yapacak. 6 milletvekiline de 10'ar dakika süre verilecek. Daha sonra haklarında soruşturma açılan eski bakanlar süre sınırı olmadan savunma yapacak.

Muhalefet partilerinin bakanlar için ayrı ayrı vereceği Yüce Divan önergeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Oylamada ret anlamına gelen kırmızı, kabul anlamına gelen beyaz ve çekimser anlamına gelen yeşil renkli karton pullarla yapılacak.

Oylamada, mazeretli olan bakanların yerine vekâlet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Milletvekillerinin yerine vekâleten oy kullanılamayacak. Başbakan Davutoğlu ve bazı bakanlar Londra'da olduğu için için Genel Kurul'da bulunamayacak. Davutoğlu'nun yerine Başbakan vekili oy kullanacak.

Görüşmelerin yaklaşık 8 saat sürmesi bekleniyor. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek. Dosyada 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilip yargılama süreci başlatılacak.

Haklarında yolsuzluk ve rüşvet suçlaması bulunan AKP'li eski bakanların yargılanabilmeleri için en az 276 oy gerekiyor. Muhalefet ve bağımsız vekillerin 223 sandalyesi bulunuyor. Yüce Divan için en az 53 AKP'li vekilin de kabul oyu vermesi gerekiyor.

AKP'de 3 dönem kuralına takılan ve bir daha aday gösterilmeyeceği iddia edilen yaklaşık 200 vekil bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

# yüce divan # 4 eski bakan