Konya'da su seviyesi azalıyor yüzey yarıkları büyüyor

Konya'da 2008'den beri, yer altı su seviyesindeki azalmalardan dolayı yarıklar meydana geliyor. Bölge halkı, oluşan yarıklar nedeniyle endişeli.

Konya'da su seviyesi azalıyor yüzey yarıkları büyüyor

Konya'da yer altı su seviyesindeki azalmaya bağlı olarak 2008'den beri yarıklar meydana geliyor. Kilometrelerce uzunluktaki yüzey yarıkları, yöre sakinlerini endişelendiriyor.

Çumra ilçesine bağlı Adakale Mahallesi'nde 7 kilometre zon boyunca yüzey yarıklarını oluştu.

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Hotamış Gölü havzasında görülen yarıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orta ve Batı Anadolu havzalarının önemli sorunlarından birinin düşen yer altı su seviyesiyle oluşan zemin çökmelerine bağlı gelişen yüzey deformasyonu olduğunu aktaran Eren, şöyle konuştu:

- Yer altı su seviyesi düştükçe ovadaki sedimentler, farklı sıkışma, yüzey yarıkları ve faylanmaları şeklinde yüzeyde deformasyonlar oluşturuyor. Çumra ilçesine bağlı Adakale Mahallesi'nde 7 kilometre zon boyunca yüzey yarıklarını izliyoruz. 2020'de yaptığımız ölçümlerde düşey olarak yüzey faylanmaları boyunca yaklaşık 1 metrelik düşey çökmenin, şimdi biraz daha hızlanmış olduğu görünüyor. Çökme hızı biraz daha arttı. 2008'den bu yana oluşan yüzey faylanması ve yarıkların yıllık çökme hızı 8,5 santimetre civarındaydı. Bu yıl biraz daha artmış. Mezarlıktaki gözlemlerimizde bu ortaya çıktı.

Orta ve Batı Anadolu havzaları kelimenin tam anlamıyla çöküyor. Bölgede hem kuzey-güney hem doğu-batı yönünde yüzey faylanması görülüyor.

Adakale Muhtarı Gürsel Algül, yarıkların ilk oluştuğu yıllarda da büyük tehlike arz ettiğini anlattı.

- Buraya koyunlar düştü, kayboldu. 5 kilometre ileriden başlıyor, eski mezarlık alanında hala göçükler var, toprak tabana oturdu. 1,5-2 metre derinlikte göçükler var. Bu bizi korkutuyor. Hala aktif göçükler var. Derin yarıklara düşen hayvanlar çıkamıyor, içerisinde ölüyor. 'Yer yarıldı içine düştü' misali, yarıklar çok büyük. Zamanında 1 metreden su çıkan yerde 200 metrede bile çıkmıyor.

Bölgedeki su sorunu vatandaşları endişelendiriyor.

Yüzey faylanması cami duvarını ikiye ayırdı.

Onca tamirata rağmen risk oluşturduğu için yıkılan caminin imamı Aşır Yetişir de caminin geçen aylarda yıkılarak yenisinin güvenli yere yapıldığını dile getirdi.

Yetişir, dev yarıkların cami bahçesinin iki yakasında yaklaşık 50 santimetre çökmeye neden olduğunu belirterek, "Yarıklar yola kadar uzuyor. Her geçen gün de açılma gözle görülür şekilde ilerliyor." dedi.

# Konya # su seviyesi # jeoloji # Konya Teknik Üniversitesi # yüzey yarıkları # Yaşar Eren