Kamu bankalarından 4 yeni kredi hamlesi

Kamu bankaları ekonomiyi döndürmek için "kredi" adımı attı. Düşük faizli kredi destek paketi açıklandı. Sıfır konutlar için faiz oranı yüzde 0,64'e kadar düşürüldü. Otomobil için taşıt kredileri 0,49'a kadar çekildi. Uzmanlar ise konut sektörü için verilen kredilerin üretim için kullanılması gerektiğini söylüyor.

Kamu bankalarından 4 yeni kredi hamlesi

Kamu bankaları konuttan taşıta, mobilyadan tatile yeni kredi paketleri hazırladı. Ziraat, Halk ve Vakıfbank ortak açıklama yaptı. Normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketinin hayata geçirildiği duyuruldu.

Konutta aylık faiz yüzde 0,64’e, taşıtta yüzde 0,49’a, tüketici kredisinde yüzde 0,55’e, tatil kredisinde ise yüzde 0,67’ye çekildi.

Ekonomist Hakan Topkurulu, konut sektörü için atılan kredi adımını eleştirdi.

Konut alımlarında 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman imkanı sunulacak. İstanbul, Ankara ve İzmir’de konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL’ye kadar kredi kullandırılabilecek. Sıfır konutlar için faiz oranı yüzde 0,64'e kadar düşürüldü. İkinci elde faiz yüzde 0,74 olacak.

Uzmanlar ise üretime yönelik kredilere dikkat çekiyor.

Kredi paketinde yerli üretime destek taşıt ve özellikle mobilya sektöründe yapıldı. Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan alınacak sıfır araçlar için yüzde 0,49'dan başlayan faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunulacak. İkinci el taşıt kredilerinde ise yüzde 0,82 faiz oranı ile kredi kullandırılacak.

Yerli üretim yapan firmalara asgari 3 bin TL, azami 30 bin TL kredi verilecek. Bu kredilerde 6 ay geri ödemesiz, 60 aya çıkan vade seçeneği, ve aylık yüzde 0,55 faiz oranı kolaylık sağlanacak. Bu hamle ile mobilya, elektronik, beyaz eşya, ev boya-seramik-kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz ve bisiklet sektörlerini desteklemek de amaçlanıyor.

Turizm sektörünü desteklemek için de yeni krediler devreye sokuldu. Vatandaşlara 10 bin TL’ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vade ile uygun şartlarda finansman imkanı sunulacak. İkincisi ise tatil destek kredi kartı uygulaması. Seyahat acenteleri ile yapılacak anlaşmalarla vatandaşlara tatil paketlerini, kredi kartlarıyla 3 ay ödemesiz, devamında 15 taksitle ödeme ile toplam 18 ay peşin fiyatına, faizsiz satın alabilmeleri sağlanacak.

ulusal.com.tr

# vakıfbank # halkbank # Ziraat Bankası # kamu bankaları # konut kredisi # taşıt kredisi