Rusya'dan Halep'ten tahliyelerle ilgili açıklama

Halep'te ateşkes ilan edilmesinin ardından gözler sivillerin ve silahlı unsurların tahliyesine çevrildi. Tahliye için bölgeye gönderilen otobüslerle bazı siviller Halep'in doğusundan çıkarıldı. İlk konvoy Halep'in batısına ulaştı

Rusya'dan Halep'ten tahliyelerle ilgili açıklama

Halep'te savaş bitti, kritik süreç başladı. Kentin doğusunda sıkışan siviller ve bazı silahlı unsurları tahliye ediliyor. İlk konvoy Halep'in batısına ulaştı.

Tahliye için bölgeye gönderilen otobüsler silahlı unsurların bulunduğu mahallelere girdi. Otobüslerle birlikte 10 ambulans da bölgeye gönderildi. Reuters haber ajansı, tahliye işlemlerine Türk Kızılayı'na ait ambulansların da katıldığını bildirildi.

Ancak tahliye sırasında otobüslere yönelik saldırı ateşkes ihlalini gündeme getirdi. Anadolu Ajansı, saldırının İran destekli Şii milisler tarafından yapıldığını duyurdu. Keskin nişancı tüfeği ile yapılan saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu saldırının İranlı milisler tarafından yapıldığı iddiasını teyit edemediklerini söyledi.

Rusya'nın Suriye'deki izleme merkezi ise saldırının tahliyeleri engellemeye çalışan teröristler tarafından yapıldığını açıkladı. Açıklamada, saldırı üzerine Suriye ordusunun operasyon başlattığı ve Sukerra mahallesinde kontrolü sağladığı belirtildi.

Saldırının ardından aksayan tahliye işlemleri, bir süre sonra yeniden devam etti. Suriye askerleri de Halep'ten çıkan sivillere yardım etti. Aralarında yaralıların da olduğu ilk konvoy Halep'in batısına ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü Doğu Halep'ten ayrılan konboyda, 21 otobüs ve 19 ambulans olduğunu açıkladı.

Halep'in doğusundaki tahliye işlemleri Rus İHA'ları tarafından sürekli havadan izleniyor. İHA'lar tarafından kaydedilen ilk görüntüler de yayınlandı.

TASS ajansına konuşan bir Rus yetkili, tahliye edilenleri İdlib'e 21 kilometre uzunluğundaki insani koridor üzerinden götürüleceğini açıkladı. Türkiye Halep'ten kaçan sivilleri İdlib'de kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirecek. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık İdlib'de 2 noktada hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Suriye devlet televizyonu, Halep'in doğusundan 4 bin kişinin tahliye edileceğini duyurdu.

Halep'ten tahliyeler sürerken Türkiye tarafında da önlemler alındı. Bazı silahlı grupların sivillerin arasına karışarak Türkiye'ye girme ihtimaline karşı Yayladağ ve Cilvegözü sınır kapısında güvenlik arttırıldı.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # suriye # Halep