Eylemlere kral molası

Tayland'ın başkenti Bangkok'da hükümet karşıtı eylemlere Kral Bhumibol Adulyadej'in 86'ıncı doğum günü nedeniyle ara verildi. Tayland Kral'ı doğum günü mesajında, halka istikrar ve güvenlik yönünde davranma çağrısında bulundu. Muhalefet lideri Suthep Thaugsuban ise eylemlerin kralın doğum günü kutlamaların ardından devam edeceğini açıkladı.

Eylemlere kral molası

Tayland'da 24 Kasım'dan beri süren hükümet karşıtı eylemlerinde Kral Bhumibol Adulyadej'in doğum günü nedeniyle tansiyon düşmüş görülüyor.

Protestocular kralın doğum günü nedeniyle "hükümet binalarına saldırmama" kararı aldı.

Gösteriler, yeni bir yasa tasarısının gündeme gelmesiyle başladı. Söz konusu yasa tasarısı, yolsuzluktan suçlu bulunan ve ülke dışına kaçan eski Devlet Başkanı Takşin Şinawatra'nın ülkeye dönüşünün önünü açıyordu.

24 Kasım'da başlayan gösteriler, 30 Kasım'da şiddeletlendi. Yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üstünde yaralı var.

Çarşamba günü ülkenin kritik noktalarında bariyerler ve dikkenli teller kaldırıldı. Hükümet sözcüsü ve polis şefi geri çekilme yönünde talimat aldıklarını belirtti.

80 yılda 18 kez darbe olan Tayland'da Kral Abdulyadej uzlaştırıcı bir rol üstleniyor.

Kral Abdulyadej'in doğum günü kutlamarı için halk, Hua Hin kentine akın attı. Abdulyadej doğum günü mesajında: “Tüm Taylandlılar, bu noktayı iyi anlamalı ve ülkemiz Tayland’ın istikrarı ve güvenliği için ona göre davranmalıdır” ifadelerini kullandı.

Muhalefet lideri Suthep Thaugsuban, kralının doğum günü kutlamalarından sonra gösterilerin devam edeceğini ve amaçlarına ulaşana kadar mücadele edeceklerini söyledi

Protestocular, Takşin Şinawatra’nın kardeşi olan başbakan Yingluck Şinawatra hükümetinin istifasını talep ediyor ve hükümetin “Halk Konseyi”ne devredilmesini istiyor.

ulusalkanal.com.tr

# eylem # Kral # tayland # bangkok