Esad, ABD'nin Tomahawk füzelerini düşürememelerinin sebebini açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Rus medya organı Sputnik'e röportaj verdi. Kimyasal silah iddialarının soruşturulması için Birleşmiş Milletler'den heyet talep ettiklerini, ancak henüz yanıt almadıklarını söyleyen Esad, Amerika'nın vurduğu Suriye hükümetine ait hava üssünde kimyasal silah bulunduğu iddialarını da yalanladı

Esad, ABD'nin Tomahawk füzelerini düşürememelerinin sebebini açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Birleşmiş Milletler'e İdlib'in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırı iddialarının soruşturulması için heyet talep etmek üzere mektup gönderdiklerini, ancak henüz yanıt almadıklarını söyledi. Esad, Amerika'nın vurduğu Şayrat hava üssünde kimyasal silah olduğu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Sputnik'e verdiği röportajda Birleşmiş Milletler'in şu ana kadar bölgeye kimyasal saldırı iddialarını araştıracak bir ekip göndermemesinin sebebinin Amerika ve Batılı ülkelerin engellemeleri olduğunu kaydeden Esad, "Uzmanlar, Han Şeyhun'a gelmeleri halinde kimyasal saldırıyla ilgili tüm iddiaların yalan olduğunu anlayacaklar" dedi.

Birkaç yıl önce Halep'te Suriye ordusuna düzenlenen terör saldırısından sonra Şam hükümetinin Birleşmiş Milletler'e yaptığı başvurunun reddedildiğini hatırlatan Esad, "Aynı şeyler bugün de yaşanıyor" dedi.

Diğer taraftan Suriye'deki ilgili bölgelere heyet gönderilmesi için sadece Rusya ve birkaç ülkenin temaslarda bulunduğunu aktaran Suriye Devlet Başkanı, Han Şeyhun'da kimyasal saldırı olmadığını, bunun Amerika'nın Şayrat Üssü'ne saldırı düzenlemek için bahane olarak kullanıldığını kaydetti.

Suriye hükümetinin Han Şeyhun'da cihatçılara ait depolarda kimyasal maddelerin bulunduğu yönünde bir bilgiye sahip olmadığını belirten Esad, "Öncelikle Han Şeyhun'da saat 11.30'da vurduğumuz hedeflerin kimyasal madde depoları olup olmadığını bilmiyoruz. Onlar, saldırının sabah saat 6.30'da gerçekleştiğini iddia ediyor. Bu saatlerde hiçbir saldırı gerçekleştirmedik" dedi.

Amerika'nın vurduğu Şayrat Hava Üssü'nde kimyasal silah olduğunu iddia ettiğini hatırlatan Esad, "Tüm depoları vurdular ama gaz yayılmadı. Asker ve personelden kimse gazdan zarar görmedi. Bu da Şayrat'tan hiçbir gaz saldırısının düzenlenmediğini gösteriyor. Olay, Şayrat'ı vurmak için bir provokasyondu" dedi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Rusya'nın Han Şeyhun'daki kimyasal saldırı iddialarının soruşturulması konusundaki planının reddedilmesi ve Esad yönetiminin kimyasal silah kullanmakla suçlanmasının Suriye'de rejimi değiştirmeyi amaçladığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # suriye # esad # tomahawk