ABD ziyaretinin perde arkası ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Amerika ziyaretinin perde arkası görüşmelerinin ayrıntıları ortaya çıktı. Türk heyeti ile Amerikalılar arasındaki görüşmelerde Ankara Washington'a "PYD'den vazgeçin. Onların yerine biz desteklediğimiz Arap ve Türkmen gruplarla birlikte IŞİD'e karşı karada savaşalım" teklifinde bulundu. Ancak Amerika bu teklifi "PYD'den vazgeçemeyiz" diyerek reddetti. Amerika'nın Türkiye'ye "açılıma dönün" çağrısına ise Türk heyeti olumsuz yanıt verdi.

ABD ziyaretinin perde arkası ortaya çıktı

Türkiye ile Amerika arasındaki PKK/PYD ayrılığı, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde ikili görüşmelere de yansıdı. Görüşmelerde Amerika Türkiye'ye "PYD ile ilişkileri normalleştirin, açılımdan uzak durum" çağrısı yaptı. Türkiye ise "Siz PYD'den vazgeçin" yanıtını verdi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Verda Özer'in aktardıklarına göre, görüşmelerin önemli iki gündemi, PKK/PYD ve açılım konusuydu. İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde Ankara Washington'a "Gelin PYD'den vazgeçin. Onların yerine biz desteklediğimiz Arap ve Türkmen gruplarla birlikte IŞİD'e karşı savaşalım" önerisinde bulundu. Türk askerinin karadan müdahil olması için de Amerika'nın havadan destek vermesi istendi.

Amerika ise Türkiye'nin teklifi reddetti. Amerikalı yetkililer, "PYD'den vazgeçmem" dedi. Türk askerinin karadan Suriye'ye girmesi durumunda Rusya'nın hava operasyonu düzenleyebileceği çekincesi dile getirildi.

Amerikalılar Türk heyetine, PYD ile ilişkilerinin normalleştirilmesi talebini iletti. Washington'un bu konuda arabuluculuk yapabileceği belirtildi.

Görüşmelerde gündeme gelen önemli bir başka husus da açılım oldu. Amerikalı yetkililer Türkiye'nin açılıma geri dönmesini istedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "zaten süreci bitirmedim, buzdolabında" vurgusu yaptı. Ve şu anda Türkiye'nin gündeminin PKK'yla mücadele olduğunu hatırlattı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # türkiye # erdoğan # ışid # pyd # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # türk heyeti