Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan: ''Asgari ücrette bu yıl daha cömert olmalılar''

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2022’de geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde işverenin daha cömert davranması gerektiğini belirtti. Salgın dönemi demeden işçilerin fedakarlıklarla çalıştığını vurgulayan Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında da değişiklik istedi. Arslan’ın gündeminde örgütlenmenin çalışma hayatına katkısı da yer aldı.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan: ''Asgari ücrette bu yıl daha cömert olmalılar''

Haber: Seda Akyüz

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri öncesi emek cephesinden verene “cömert olun” çağrısı geldi.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut ArslanAntalya’da düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından Ulusal Kanal’ın da arasında bulunduğu gazetecilerle buluştu.

“İŞVEREN CÖMERT OLMALI”

Arslan, aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmelerine yönelik sorulara yanıt verdi. Konfederasyon Genel Başkanı, asgari ücret konusunda işverene önemli bir çağrı yaptı.

- Enflasyonun üzerine çıkacak daha büyük kaynağın artırılması lazım. Bizler salgın döneminde de hiç ara vermeden fedakârca çalıştık. Üretimi hiç durdurmadık. Emek vermeye devam ettik. O yüzden bu yıl asgari ücret görüşmelerinde işveren daha da cömert olmalı. Burada çatışma hükümet ile değil işverenlerle. İşverenlerin rakamları aşağıya çekmesi.

KOMİSYON YAPISINDA DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında değişiklik olması gerektiğini de belirtti.

- Şu anki yapısıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu adaleti sağlamıyor. 3 konfederasyon üye sayısına göre komisyonda temsil edilmeli. Ayrıca bu görüşmelere memurlarda olduğu gibi işçi emeklileri de dâhil edilmeli. Asgari ücretin altında işçi emeklisi olmamalı. Biz bu konuda sorumluluk almaya hazırız. Elimizi taşın altına koyarız.

“ÖRGÜTLENME KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇER”

Örgütlenmenin çalışma hayatına sunağı katkıya da değindi Arslan.

- Sendikanın olduğu yerde iş kazaları azalır. Sosyal güvenlik sistemi finanse edilir. En önemlisi örgütlenme kayıt dışı çalışmanın önüne geçer

KANDİL’DEN TALİMATLA İŞÇİLERİ ATTILAR”

Hak-İş Genel Başkanı, yerel seçimlerin ardından CHP ve HDP’li belediyelerde çok sayıda işçinin işten çıkarıldığını belirterek tepki gösterdi.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 1300 kişi işten çıkarıldı. Ankara’da 20 bin işçiyi kaybettik. Silopi’de HDP’li belediye arkadaşlarımız işten çıkardı. Bir arkadaşımız HDP’li belediye yöneticisiyle görüştü. İşçi arkadaşımız neden çıkarıldığını sorduğunda, ‘Kandil’in talimatı” dendi. PKK’lı mı olmak gerekiyor burada çalışmak için. Kandil'in talimatı ile işçileri ekmeğinden ettiler. İstanbul’da CHP İl Başkanı aracılığıyla işe giren militanlar var. ‘Ben CHP üyesiyim. DİSK adına geldim’ diyor. Arkadaşlarımızı istifa ettiriyorlar. Ankara ve İstanbul’da belediyeleri mahvettiler.

EKONOMİDE DIŞ ETKENİ GÖRMEK LAZIM”

Mahmut Arslan, ekonomide yaşanan sorunları da değerlendirdi. Arslan, ekonomik krizde dış etkenlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

- Ekonomik soruların iki önemli faktörü var. Biri Türkiye'nin kendi gerçekleri ve bulunduğu durum. Diğeri uluslararası yaşanan gelişmeler. Tüm dünyada bir kriz söz konusu. Türkiye'de üretimi, istihdamı artırmalıyız. Ancak burada dış etkenleri de görmek lazım. Biden ne derse o mu olsun? Avrupa ne isterse o mu olsun?

# istanbul büyükşehir belediyesi # chp # pandemi # kandil # hdp # koronavirüs # antalya # ekonomi # silopi # Asgari ücret # hastalık # salgın # kovid 19 # asgari ücret tespit komisyonu # # emek # asgari ücret görüşmeleri # asgari ücret 2022 # işveren # asgari ücret ne kadar olacak # asgari ücret tartışmaları # Mahmut Arslan