Ramazan Akyürek'in karanlık sicili

Ramazan Akyürek'in karanlık sicili

Türkiye onu Hrant Dink suikastinin arkasındaki kişi olarak tanıdı. Sicilinde “F tipi” yazılmıştı ve yakın geçmişteki kumpaslarda imzası vardı. Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, önceki gün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 5 Şubat 1999 tarihinde hazırladığı Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup personel listesinde Ramazan Akyürek'in adına ilk sırada yer verdi.

RAPORDA ÇARPICI AYRINTILAR

Aydınlık gazetesinden Sezim Özadalı'nın haberine göre; eski İstanbul Valisi ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erol Çakır, Akyürek’in siciline "Fethullahçı" diye yazdı. Latif Erdoğan, Akyürek’in cemaatle bağlantılı olduğunu ve MİT’in başına getirilmek istendiğini açıkladı.

Akyürek’in adı Hrant Dink suikastiyle gündeme geldi. Cinayetten sonra hazırlanan Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda Akyürek’le ilgili çok çarpıcı ayrıntılara yer verildi. Raporda, Dink cinayetinin planlandığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek’in “Sürecin başından sonuna kadar tüm aşamalardan haberdar olan ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olan ancak görevini ihmal eden kişi” olduğu ifade edildi.

İSTİHBARAT’TAKİ EL

Sabri Uzun’dan Hanefi Avcı’ya ve Emin Arslan’a kadar Emniyet’in üst düzey yetkilileri hep Akyürek’in kumpastaki rolüne işaret etti. Akyürek’ten önceki Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Dink’in öldürüleceği F4 raporunun kendisinden saklandığını söyledi.

Polis Başmüfettişi Levent Yarımel, soruşturma kapsamında verdiği ifadede cinayeti azmettiren Yasin Hayal’in telefon trafiği Emniyet İstihbarat Dairesi’nde “bir el” tarafından silindiğini söyledi. O dönem Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Akyürek’ti.

ÇETENİN ÜZERİNDE AKYÜREK VAR

Dink davası sanıkları da davanın sonunda itiraflarda bulunarak Akyürek gerçeğini ortaya koydular. İşte o skandal ifadeler:

Yasin Hayal: Erhan Tuncel’e muhbirlik görevi veren kimse, bence Dink cinayeti azmettiricilerinden birisi de odur.

Erhan Tuncel: Ali Fuat Yılmazer ve Akyürek çetenin üzerindedir. Odatv, Cübbeli, şike, KCK, Hanefi Avcı suçsuz. Bunları yapan cemaat değil bu ikisidir.

Ogün Samast: Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca gerçek ortaya çıkar.

BEHÇET OKTAY’I ÖLMEDEN ÖNCE DİNLEDİ

Özel Hareket Daire Başkanı’yken suikaste kurban giden Behçet Oktay'ın ölümünden 6 gün önce 19 Şubat 2009’da Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından “Abdurrahman Doğru” sahte ismiyle Hizbullah Örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle dinlendiği ortaya çıktı. Bu dinlemenin yapıldığı dönemde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı yine Akyürek’ti.

GÜLEN’LE AVUKATLARI AYNI

Fethullah Gülen’in avukatları Nurullah Albayrak ve Adnan Şeker’in aynı zamanda Akyürek’in de avukatlığını yapmaları dikkat çekti.

YASADIŞI DİNLEMELERİN BAŞINDA O VAR

Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, 2007-2010 yılları arasında toplumun önemli bir kesiminin dinlendi. Emniyet içindeki F tipi örgütlenmeye karşı operasyonlar başlatılınca kayıtların imha edildiği de Mülkiye Başmüfettişlerinin raporuyla ortaya çıktı. Akyürek görevden alınmadan 6 gün önce Emniyet'te dijital ortamda kayıt edilen dinlemelere ait log kayıtlarının imha edildiği tespit edildi.

BALYOZ CD’LERİ DE AKYÜREK’İN İŞİ

Balyoz davalarına dayanak gösterilen sahte CD’lerin içinde olduğu bavulla ilgili tüm ayrıntıları Orhan Aykut, Aydınlık’a anlattı. Aykut, şunları söyledi: “Plan Semineri'ne ait dokümanlar, dönemin AKP Milletvekili İhsan Arslan'a teslim ediliyor. İhsan Arslan, seminer dokümanlarını Ankara'ya götürüyor ve belgeler üzerinde değişiklik yapılıyor. Balyoz tertibine hazır hale getirilen belgeler, 2010 yılında Taraf muhabiri Mehmet Baransu'ya veriliyor. Belgeler büyük bir valizin içindeydi. Biz Ankara'ya beraber gittik. İhsan Arslan yolda sık sık Akyürek'i arıyordu. Biz Dikmen'e gittiğimiz zaman Akyürek de geldi.”

BELGE SUNDU DİYE TERTİP YAPILDI

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem, 29 Ocak 2008’de F tipi örgütten 57 polisin listesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundu. Bundan 2 gün sonra Senem hakkında sahte bir CD üretilerek Ergenekon soruşturmasından tutuklanması sağlandı. Senem, sahte CD’yle 3 yıl tutuklu kaldı. CD tertibini düzenleyen isim ise yine Akyürek’ti.

ulusalkanal.com.tr

# Hrant Dink # f-tipi