Yetkili mahkeme kararı yoksa soykırım da yok! İşte AİHM’in karar maddeleri

AİHM’n sözde Ermeni Soykırımı meselesiyle ilgili “Perinçek-İsviçre Davası”nda Türkiye lehine verdiği karar, “ifade özgürlüğü”nden öte anlamlar ifade ediyor.

Yetkili mahkeme kararı yoksa soykırım da yok! İşte AİHM’in karar maddeleri

Diğer ve çok daha önemli olan boyutu ise “Soykırım” kavramının tanımı ve “1915 olayları”nın hukuki nitelemesi üzerine yapılan saptamalardır.

AİHM Büyük Daire’nin açıkladığı “Perinçek-İsviçre Davası” karar metninde 1915 olayları için “soykırım” değil, “kırım ve tehcir” ifadesi kulllanılıyor.

İşte AİHM’in karar maddeleri:

101. Madde: AİHM Soykırım Sözleşmesi’ne yönelik bir yargı ya da ceza yetkisine sahip değildir. Bu yetki Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Adalet Divanı’na aittir.

102. Madde: Bu nedenle Mahkeme, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915’te yaşadığı kırım ve tehcirin, uluslar arası hukuka göre “soykırım” olarak nitelendirmesi konusunda hüküm verme zorunda değildir.

Mahkeme, kararını dayandırdığı kaynaklar olarak şu maddeleri ekledi:

52. Madde: 1948 BM Soykırımı Önleme ve Cezalandırma sözleşmesi: soykırımın hukuki tanımı

54. Madde: Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1998 kuruluş sözleşmesi (Roma Statüsü)-Madde 5: Soykırım konusunda hüküm yetkisi bu mahkemeye aittir.

59. Madde: Uluslararası Adalet Divanı 2007 Bosna Hersek- Sırbistan ve Montenegro kararı- Madde 8: Soykırım hükmü için “grubu bütünüyle yok etme iradesinin tespiti” koşuldur.

60. Madde: Aynı kararda Adalet Divanı, Srebrenica Katliamı’nın soykırım oluşturduğuna, sunulan diğer belgeler çerçevesinde değil, esas olarak Uluslar arası Yugoslavya Ceza Mahkemesi bulgu ve kararlarına dayandırarak hükmetmiştir.

61.Madde: Uluslararası Adalet Divanı, Hırvatistan-Sırbistan davasında 3 Şubat 2015 kararında, Hırvatistan’ın, Yugoslav Ordusu’nun uygulamalarının (tehcir) yok etme iradesini yansıttığını kanıtlayamadığını, bu nedenle bu uygulamalarla soykırım işlenmediğini tespit etmiştir.

AİHM ‘BEN YETKİSİZİM’ DEDİ

Konu ile ilgili Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "AİHM kararının en önemli noktası AİHM’in kendisi dahil kararı almada kendini yetkisiz görmektedir. Bu konuda yetkisi olan yerel mahkemeler ya da uluslararası ceza mahkemesidir. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan, soykırımın varlığına hükmedilemez. Soykırım bir suçtur. Hırsızlık, yan kesicilik gibi bir suç kavramıdır, buna ancak yetkili bir mahkeme karar verebilir. 1915 olayları hakkında yetkili mahkemelerin bir soykırım hükmü yok. Dolayısıyla AİHM kararında 1915 için bir soykırım tanımlaması yapılamayacağına da hükmetmiş oldu” diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr

# aihm # perinçek-isviçre davası # Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek # aihm zaferi