13 yıllık ambargo sona erdi

ABD'nin ambargo baskılarına rağmen Birleşmiş Milletler, İran'a uyguladığı 13 yıllık silah ve siyasi ambargo kaldırdı. İran Dışişleri Bakanlığı haberi "ABD rejiminin çabalarına meydan okuyan uluslararası toplum için önemli bir gündür" açıklamasıyla doğruladı. Bu kararla Tahran yönetimi artık yasal olarak silah alıp satabilecek.

13 yıllık ambargo sona erdi

İran, BM'nin 2007'den beri uyguladığı silah ambargosunun kaldırıldığını açıkladı. Ambargolar BMGK ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca kaldırıldı.

İran, ambargoların kaldırılmasıyla her türlü konvansiyonel silahı yasal kısıtlama olmaksızın alıp satabileceğini duyurdu.

İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçları doğrultusunda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetleri doğrultusunda savunma silahlarını ihraç edebilir.

13 yıllık ambargo kapsamında uygulanan bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağı da kaldırıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD rejiminin çabalarına meydan okuyarak 2231 sayılı BM GüvenlikKonseyi kararını ve nükleer anlaşmayı koruyan uluslararası toplum için önemli bir gündür." denildi.

Karar 2018'de tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilen ABD'ye meydan okuma olark yorumlanıyor. Washington, 2018'den beri Tahran'ın füze programı ve bölgesel nüfuzunun da sınırlandırıldığı yeni bir anlaşmaya zorlamak için İran'a yönelik "tarihin en ağır yaptırımlarını" uyguluyor.

ABD yönetimi, İran'a yönelik tek taraflı uyguladığı silah ambargosunu delen ülkelere yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

# abd # iran # güvenlik # bm # nükleer # hukuk # ambargo