Diyabette kırmızı alarm

Türkiye'de diyabet hastalığı son 10 yılda yüzde yüzün üzerinde arttı. Türkiye Diyabet Vafkı Başkanı Profesör Doktor Temel Yılmaz uyardı. Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, özellikle nişasta bazlı şeker kullanımının diyabet hastalığını daha çok artırdığını söyledi.

Rakamlar korkutucu boyutlarda. Diyabet hastası sayısındaki tehlikeli artış sürüyor.

Orta büyüklükteki ekonomiye sahip ülkelerde her 10 kişiden 6'sı diyabet ve diyabetin neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Türkiye'nin sağlık bütçesinin dörtte biri diyabet ve diyabetin neden olduğu hastalıkların tedavisine harcanıyor.

İnsa vücüdünu tüketen diyabet hastalığının en büyük nedenlerinden biri şeker kullanımı. Özellikle Nişasta bazlı şeker içerdiği kimyasallar nedeniyle şeker pancarına göre daha zararlı.

Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Profesör Doktor Temel Yılmaz, şekerin her türlüsünden ama özellikle Mısır şurubu ve fruktoz içeren Nişasta bazlı şekerden uzak durulması gerktiğini söyledi.

Dünya diyabet günü nedeniyle basın açıklaması yapan Türkiye Diyabet Vakfı ve Türkiye Diyabet Cemiyeti Türkiye'de artan diyabet hastalığına karşı yeni bir kampanya başlattı.

"Diyabetini tanı gözünü koru" kampanyası kapsamında diyabet hastalarının yılda en az bir kere göz muayenesi olması isteniyor.

Haber: Osman Erbil

Kamera: Bülent Ünal

ulusal.com.tr

# sağlık # türkiye # diyabet