Asırlık lezzet koruk şerbeti

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Bademli Mahallesi’nde 100 yılı aşkın süredir geleneksel yöntemlerle koruk şerbeti üretiliyor. Bin bir zahmetle üretilen şerbet bugünlerde coğrafi işaret tescili almak için yarışıyor.

Asırlık lezzet koruk şerbeti

Asırlık lezzet koruk şerbeti İzmir’in Dikili ilçesinde yaz günlerinin en çok tüketilen içecekleri arasında yer alıyor. Bu tadına doyum olmaz lezzet için kilometrelerce uzaklıktan ziyaretçiler Bademli Mahallesi’ne akın ediyor.

Leziz tadı, eşsiz aroması ve doğal üretimi ile öne çıkan Bademli Koruk Şerbeti şimdilerde coğrafi işaret alma yarışında.

İzmir il Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen şerbetin nesiller boyu aktarılması için tescil işleminin önemine vurgu yaptı.

Bu eşsiz lezzetin yapımı da büyük emek gerektiriyor. Sabahın erken saatlerinde üzümler bağlardan toplanıyor. Ardından ise koruğun şerbet haline gelmesi 7 saat süren uzun bir işlem süreci gerekiyor.

Yıkanan koruklar odun ateşinde kazanlarda kaynamaya bırakılıyor. Bir müddet sonra korukların suyu süzülüp başka bir kazana aktarılıyor. Biraz şeker eklendikten sonra suyu kıvamını aldığında şişeleniyor.

Şerbet için tecil başvurusuna mart ayında onay geldi. 3 ay içinde yapılacak olan işlemlerin ardından Bademli koruk şerbeti olarak coğrafi işaret tescili hakkını elde etmiş olacak.

# izmir # dikili # İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü # mustafa özen