Menbiç'te PKK'ya savunma kalkanı

ABD'li Albay Sean Ryan, Soçi uzlaşısını kalıcı olması durumunda destekleyeceklerini söyledi. Menbiç'i Suriye için "umut ışığı" olarak niteleyen Ryan, Türk askerleriyle yapılacak ortak devriye için zaman vermekten kaçındı. Bu arada bölgeye yerleştirildiği söylenen radar ve füze savunma sistemleri ile ilgi de konuştu, haberleri doğruladı. Bu arada Amerika, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine de hız kazandırdı.

Amerika Menbiç'te yeni savunma sistemleri kurduklarını doğruladı, İdlib uzlaşısı için ise "kalıcı olursa destek veririz" açıklaması yaptı.

ABD'li Albay Sean Ryan Suriye'deki son gelişmelere ilişkin Pentagon'daki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ryan, Menbiç ve Ayn El Arab'ta kurulduğu söylenen "PKK'yı koruma kalkanı" hakkında konuştu. Bölgeye yeni radar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiklerini doğruladı.

ABD'li Albay, Soçi'de sağlanan mutabakatı kalıcı olması durumunda destekleyeceklerini söyledi.

Menbiç yol haritasında ise anlaşmaya bağlı olduklarını belirtti. "YPG Menbiç'in bir parçası olmayacak" diyen Albay, "Menbiç'in Suriye için bir umut ışığı olduğunu düşünmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Menbiç'te koordineli ancak bağımsız olarak yürütülen 46 devriye tamamlandı. Ryan'a Türk askerleriyle ortak devriye için zaman soruldu. Ancak ABD'li Albay, bu soruyu yanıtlamadı. Ryan, ABD askerleri ile ortak devriye için Türk askerlerinin eğitiminin sürdüğünü söyledi.

Öte yandan Amerika'nın Doğu Akdeniz'deki hareketliliği de sürüyor. Bölgede sular giderek ısınıyor.

ABD Donanması yaptığı yazılı açıklamayla, USS Harry Truman uçak gemisi ile ona eşlik eden taarruz grubunun 6. Filo'nun faaliyet gösterdiği bölgede operasyon başlattığını açıkladı.

11 Nisan 2018'de ABD "Suriye'nin kimyasal silah kullanacağı" bahanesiyle Truman uçak gemisi ve beraberindeki 7 savaş gemisini Doğu Akdeniz sularına sevk etmişti.

Filo Komutanı Lisa Franchetti de uöak gemisinin Akdeniz'de bulunduğu süre boyunca deniz operasyonu gerçekleştirmeyi planladıklarını söylemişti.

ulusal.com.tr

# abd # pkk # menbic # savunma