Çalışma hayatında reform hazırlığı

İşçi ve işverenin kanunlarla ilgili karşılaştığı sorunlara ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma başlatacak. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, Bakanlık, İş Kanunu ve Borçlar Kanunu gibi alanlarda yasadan kaynaklı sorunların yaşanmaması için değişiklikler yapacak.

Çalışma hayatında reform hazırlığı

Haber: Seda Akyüz

Hukuk ve ekonominin ardından bir reform da çalışma hayatında olacak. Reform hazırlıklarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapacak.

Türk-İş'in kamudaki toplu sözleşme teklifinde zam artışının yanı sıra çözüme kavuşması beklenen bazı maddeler de yer aldı. Bunlardan biri Anayasa Mahkemesi'nin dayanışma aidatı kararı oldu. Söz konusu kararda, işçinin sendikaya üye olmasına gerek kalmadan dayanışma aidatı vererek imzalanan toplu sözleşmenin tümünden faydalanmasına hükmedildi.

Teklifte taşerondan kadroya geçemeyen emekçiler, geçici işçilerin durumuna ilkin de talepler yer aldı.

Ulusal Kanal emek cephesinden gelen bu taleplerle ilgili Çalışma Bakanlığının harekete geçeceği ile ilgili önemli bilgiler edindi.

Üst düzey bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, çalışma hayatını yakından ilgilendiren konularla ilgili geniş çaplı bir çalışma yapılacak. Çalışma Bakanlığı, yürürlükteki İş Kanunu ve Borçlar Kanunu'nda işçi ile işverenin karşılaştığı sorunların çözümü için adımlar atacak.

İşçi tarafının sorun olarak sıkça dile getirdiği konuların başında iş yerlerinde yaşanan yetki uyuşmazlıkları oldu. Yeterli sayıda işçinin üye olması, bakanlığın sendikaya yetki vermesine rağmen işverenin itirazları nedeniyle yargıya intikal eden süreçler uzun sürüyor. Bu durum da işçiyi mağdur ediyor.

Toplu sözleşme süreçlerinde anlaşma sağlanamaması halinde devreye giren Yüksek Hakem Kurulu'na ilişkin de bazı şikayetler var. İşçinin taleplerinin çok altında bir zam artışına imza atan kurulun yapısında değişikliğe gidilmesi işçi tarafının beklentileri arasında.

Bakanlık, tüm bu konular üzerinde tarafların görüşünü alarak köklü bir değişiklik yapmayı planlanıyor. Çalışmalara kamuda çalışan işçi ve memurların toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından başlanması hedefleniyor.

Ulusal Kanal'a konuşan, işçi sendikalarının temsilcileri de yeni Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den beklentilerinin fazla olduğunu ifade etti. Sorunların çözümü ile ilgili yapılacak her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.

# ulusal kanal # işçi # # çalışma # emek # borç # sosyal # sosyal güvenlik # iş kanunu