Çavuşoğlu'ndan Venezuela açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu 'Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz. Venezuela'daki herhangi olumsuz bir durum tüm Latin Amerika'yı hatta Karayipler'i etkileyebilir. Maduro yönetimini Venezuela meşru hükümeti olarak tanımaktayız' dedi. Öte yandan Venezuela’da iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) mensupları Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek için yürüdü. Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, 'Yabancılara Venezuela’ya askeri müdahale çağrısı yapanlar ülkenin düşmanı olarak muamele görecek' diye konuştu

VenezuelaDışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Ankara'ya resmi bir ziyaret düzenledi. Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşen Arreaza, Venezuela'da yaşanan siyasi sıkıntılarda Türkiye'nin destek veren ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu ve Arreaza temaslarının arından ortak bir basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Çavuşoğlu, Venezuela'nın 23 Ocak'ta Ulusal Meclis Başkanı Juan Guiado'nun kendisini "temelsiz şekilde tek taraflı devlet başkanı ilan etmesinden bugüne zor günler geçirdiğine" işaret etti ve “Türkiye olarak devletlerin iç işlerine karışmama ve halk iradelerine saygı prensibi çerçevesinde (Nicolas) Maduro yönetimini Venezuela meşru hükümeti olarak tanımaktayız. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı'mız (Tayyip Erdoğan), Maduro'yu açıklayan ilk liderler arasında olmuştur" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, meşru hükümetleri değiştirmek için yabancı müdahalelere, demokratik olmayan yöntemlere ve tek taraflı yaptırımlara başvurulmasını doğru bulmadıklarını ve bu girişimlere karşı olduklarını belirterek, "Tek taraflı yaptırımlar sadece halk kitlelerini mağdur ediyor. Mevcut durumu görmezden gelen ülkelere de tavsiyemizi yineliyoruz" dedi.

ABD İLE KRİZİ GÖRÜŞECEK

Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çözüme anayasa çerçevesinde sadece Venezuelalılar tarafından diyalog yoluyla ulaşılabileceğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Venezuela'daki herhangi olumsuz bir durum tüm Latin Amerika'yı hatta Karayipler'i etkileyebilir. Venezuela'nın dayanışma içinde bu zor günleri aşacağını düşünüyoruz. Bu iş birliğini tüm ülkelerle sürdürmektir. Biz Venezuela ile iş birliğini önümüzdeki süreçte sürdürmeye devam edeceğiz. Venezuela'yı desteklemeye devam edeceğiz. Venezuela halkının yanındayız. Sayın Maduro'yu da Venezuela'nın meşru başkanı olarak görüyoruz."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün başlayacağı ABD ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşeceğini bildirdi.

VENEZUELA İLE TİCARET

Çavuşoğlu, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar konusundaki bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin tek taraflı alınan kararlara karşı olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası hukuka aykırı şekilde bir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesine karşı olduklarını, o ülkede gerçekleştirilen seçimlerin yok sayılmasının hangi ülke olursa olsun kaosa yol açabileceğini, hatta iç savaşa bile sürükleyebileceğini anlattı. Çavuşoğlu, bir ülkedeki rejimi değiştirmek için o ülkenin insanlarını cezalandırmanın da insani olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Venezuela'daki Maduro yönetimini sevmeyebilirsiniz. Ama ülkedeki tüm insanları cezalandırarak bir netice almaya çalışmak insani değildir. Ticaretin kurallarını Dünya Ticaret Örgütü belirler. Buna uygun bir şekilde bağımsız ülkeler kendi arasında ticaret yapar. Kalkıp 'Her ülkeye karşı bu konuda yaptırım uygulayacağım, diğerine bunu yapacağım.' derseniz bugün tüm dünya bu tek taraflı kararlar karşısında çok rahatsız, bunu görüyoruz. Kendi para biriminde bile yapılması doğru değildir. Amerika'nın dolarla ticareti engellemeye çalışması bile uluslararası hukuka aykırıdır. Ticaret kurallarına aykırıdır. Hadi onu geçtik, bu sefer altınla yapılan ticarete de karşı. Şimdi bu nedir? 'Ben büyük ülkeyim bütün kuralları ben belirlerim.' Böyle olmamalı. Biz uluslararası hukuka inanıyoruz. Çok taraflılığa inanıyoruz. Bir ülkenin tek başına aldığı kararları doğru bulmuyoruz."

Türkiye ve Venezuela'nın ilişkileri tüm alanlarda geliştirmek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin gözle görülür şekilde arttığını aktardı.

Çavuşoğlu, "Venezuela halkının çektiği sıkıntıları görürken o ülkeyle ticaret yapmamamız düşünülemez. Bizim bu konulardaki tutumumuz gayet nettir" dedi.

'HALKIMIZIN TERCİHİNE SAYGI DUYMALIYIZ'

Türkiye'de dün yapılan yerel seçimlere ilişkin Çavuşoğlu, "Halkımızın tercihine saygı duymalıyız. Seçimler demokratik olgunluk içinde gerçekleşti. Bu seçimle vatandaşlarımız ülkemizin bekasına ve istikrarına oy vermiştir ve partimiz açık ara kazanmıştır" diye konuştu.

DOSTLUK ÖRNEĞİ

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, "Venezuela'nın zor dönemlerinde Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bize dostluk örneği gösterdi" dedi.

Arreaza, Ankara'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin demokratik seçimleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Arreaza, "Kardeş Türk halkına en iyi dileklerimizi iletiyorum" ifadesini kullandı.

Venezuela ile Türkiye ilişkilerinin tarihi bir dönemde olduğunu söyleyen Arreaza, Erdoğan'ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek veren ilk liderlerden biri olduğunu kaydetti.

"Venezuela'da yaşanan siyasi sıkıntılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman yanımızda olan en önemli dünya liderlerinden biri olmuştur" diyen Arreaza, Türkiye'nin Venezuela'nın iç işlerine karışılmamasını savunan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

HÜKÜMETE DESTEK GÖSTERİSİ

Bu arada tarihinin en ciddi siyasi krizinin içinden geçen ve son dönemde yaşanan elektrik kesintileri ile boğuşan Venezuela’da muhaliflerin protestoları gibi iktidar yanlılarının destek gösterileri de sürüyor.

PSUV ve iktidar destekçisi diğer siyasi organizasyonların katılımıyla yapılan ve başkent Caracas’ın farklı bölgelerinden başlayan son destek yürüyüşü kent merkezindeki O’Leary Meydanı’nda tertiplenen mitingle son buldu.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve PSUV Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, burada yaptığı konuşmada, muhalefetin ülkelerine yönelik ABD askeri müdahalesi isteyen kesimlerini hedef aldı.

Cabello “Yabancılara Venezuela’ya askeri müdahale çağrısı yapanlar ülkenin düşmanı olarak muamele görecek” dedi.

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun “geçici devlet başkanı olarak” 23 Ocak’ta yemin etmesi ile başlayan siyasi krizi işaret eden Cabello, bu süreçte muhalefetin hiçbir kazanımı olmadığını ve sadece takipçilerini kandırdığını belirtti.

Cabello, "Anayasaya göre burada sadece bir devlet başkanı var. Anayasa ABD’nin Venezuela konusunda karar alabileceğini söylemiyor” ifadelerini kullandı.

Muhaliflerin sokak gösterileri karşısında kendilerinin de sokakta kalacağını vurgulayan Cabello, ayrıca herhangi bir askeri tehdit karşısında da hazırlıklı olduklarını dile getirdi.

# abd # Dışişleri Bakanı # Venezuela # çavuşoğlu # maduro # latin amerika # karayipler