Hayvanları Koruma Kanunu Meclis'e sunuldu

AK Parti, uzun bir süredir beklenen Hayvanları Koruma Kanununu Meclis'e sundu. Teklife göre, hayvanlar mal olmaktan çıkartılıp canlı statüsüne geçirilecek. Böylece hayvanlara karşı işlenen suçlar "cana zarar verme" olarak değerlendirilecek. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek.

Hayvanları Koruma Kanunu Meclis'e sunuldu

Hayvanlar mal değil can olacak. Onlara karşı işlenen suçların yaptırımı ağırlaştırılacak.

Son dönemde hayvanlara yönelik artan şiddet ve cinsel istismar vakalarının ardından AK Parti harekete geçti. Hayvanları koruyacak yeni kanunteklifini Meclis'e sundu.

Teklife göre, hayvanlar eşya statüsünden çıkartılacak.

Bir hayvanın neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ev hayvanını kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar, hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişi ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Kedi ve köpeklere ilişkin de önemli değişikler teklifte yer aldı. Pitbul Terrier, Japanese Tosa gibi köpek türleri de yasaklanacak.

DİJİTAL KİMLİK UYGULAMASI GETİRİLECEK

Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek ve terkleri yaptırıma bağlanacak. Pet shoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek.

Sahiplerinin borçlarından dolayı özel ilgi ve refakat amaçlı bakılan hayvanların haczedilmesi ortadan kalkacak.

Bir diğer düzenleme de sirklerdeki hayvanlar için yapılacak.

Önümüzdeki günlerde Meclis'teki ilgili komisyonlarda görüşülecek kanun teklifine göre, hayvanlara karşı suç işlenmesi durumunda süreci Tarım Bakanlığı takip edecek.

# köpek # ak parti # meclis # hayvan # kanun # kedi # teklif # Hayvanları Koruma Kanunu