Libya'da kalıcı ateşkes için yeni adres

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için diplomatik çabalar sürüyor. Yarın, Almanya'nın başkenti Berlin'de, Libya Konferansı düzenlenecek. Konferansa Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz Es-Serrac ve Hafter de katılacak.

Libya'da kalıcı ateşkes için yeni adres

Libya'da kalıcı ateşkes için yeni adres Berlin.

Libya'da silahların susması için uluslararası girişimler hız kazandı. Almanya'da Libya Konferansı düzenlenecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat orada olacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de zirveye katılacak. Bazı ülkeler ise konferansa temsilci düzeyinde katılacak. Hedef, ülkedeki krize siyasi çözüm bulmak. Konferansa, Libya'nın meşru hükümet başkanı Fayiz Es-Serrac ile Hafter de davetli.

Serrac, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı tüm askeri, siyasi ve sivil unsurları topladı. Daha sonra Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile bir araya geldi. Ateşkes süreci ve Berlin Konferansı'nın ele alındığı görüşmelerin ardından, Serrac'ın konferansa katılacağı duyuruldu.

Geçen hafta Serrac ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bingazi'de Hafter ile de bir araya geldi. Maas görüşmenin ardından, Hafter'in konferansa katılmaya prensipte hazır olduğunu açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Hafter’in ateşkese bağlı kalmayı istemesini iyi bir haber olarak değerlendirdi. Berlin Konferansı'nda silah ambargosuna bağlı kalındığını görmek istediklerini söyledi.

Libya'da krizin siyasi çözümü hakkında konuşan İtalya Başbakanı Conte de diyaloğun ilk adımı olarak kalıcı ateşkesi gösterdi. Hafter güçlerinin 4 Nisan 2019'dan bu yana devam eden saldırılarında bin sivil hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi yaralandı. Sivil kayıpların artması üzerine, Türkiye ve Rusya'nın yaptığı ortak çağrıyla 12 Ocak'ta ateşkes uygulamaya girdi. Ancak darbeci Hafter, kısa süre sonra ateşkesi bozdu.

Avrupa, yeni bir göç dalgasından endişeli. AB Komisyonu Sözcüsü Dana Spinant, "Olası sonuçlara hazırlıklı olmalıyız." dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre, nisan ayından bu yana Libya'da yerlerinden edilenlerin sayısı 340 bin.

Ulusal Mutabakat Hükümeti cephesi Hafter’i destekleyen ülkelerden silah desteğini durdurmasını istiyor. Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolünde olan Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi ve ateşkesin sağlanması durumunda meşru hükümete bağlı askerlerin silahsızlandırılması...

ulusal.com.tr

# libya # berlin