ABD'yi şaşırtacak yaptırım kararı

Uluslararası Adalet Divan'ı İran'ın tedbir talebini kabul etti. Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi olan Adalet Divanı, Amerika'nın İran'a karşı uyguladığı yaptırımları dondurma kararı aldı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karar İran'ın haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir" denildi.

Aldığı yaptırım kararlarıyla yalnızlaşan Amerika, bir darbede Uluslararası Adalet Divanı'ndan aldı.

İran'ın, Amerika'nın uyguladığı yaptırımlara karşı "tedbir talebi" uluslararası mahkemede kabul gördü. Lahey hakimleri, Trump'ın 1955 yılında imzalanan "Birlik Anlaşmasını" ihlal ettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi, "Amerika'nın İran’a gönderilecek ‘insani mal’ ve sivil havacılığa yönelik yaptırımlarını durdurma" kararını aldı.

Kararın özetini Mahkeme Başkanı Hakim Abdulkavi Yusuf okudu

"Divan, ABD'nin 8 Mayıs 2018 tarihli yaptırımları arasında 1955 anlaşmasını ihlal eden tüm önlemleri kaldırması gerektiğine hükmetmiştir"

Mahkemenin İran lehine verdiği kararın ardından İran Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık kararı olumlu karşıladı.

"Karar, İslam Cumhuriyetinin haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. ABD'nin ülkemizin halkına ve vatandaşlarına yönelik uyguladığı yaptırımlar yasa dışı ve acımasızdır"

Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararın bağlayıcılığı var. Ancak Amerika, mahkemenin kararını uygulamadığı takdirde uygulanacak bir yaptırım olmayacak.

8 Ekim'de ise Birleşmiş Milletlere bağlı mahkeme, İran'ın açtığı dava ile ilgili ön inceleme duruşması yapacak. Bu davada iki ülkenin de geçici itiraz gerekçeleri dinlenecek. Ülkeler 4 gün boyunca divana itiraz gerekçelerini sunacak.

Amerika'nın İran'a karşı aldığı yaptırım kararları siyasi arenada büyük gerginlik yaratmış, Avrupa Birliği dahil olmak üzere, bölge ülkeleri İran'ın yanında yer almıştı.

ulusal.com.tr

# abd # iran # uluslararası adalet divanı # uad