Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye Avrasya'nın merkezinde

"Ülkemiz, Asya çağında doğru yerde konumlanacak..." Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Davos Zirvesi'nde bu sözleri söyledi. Zirvenin ikinci gününde "Avrasya İçin Yeni Vizyon" toplantısına katılan Dışişleri Bakanı "Türkiye'nin Avrasya'nın merkezinde olduğunu" vurguladı. Çavuşoğlu katıldığı bir diğer toplantıda ise Türkiye-Rusya ilişkilerine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı zirve kapsamında ikili temaslarda da bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye Avrasya'nın merkezinde

Türkiye'nin "Yeniden Asya" girşimi Davos Zirvesinde yankı buldu.

Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi temsilen gittiği Davos zirvesi kapsamında , "Avrasya İçin Yeni Vizyon - Sürdürülebilir Kalkınma İçin Ortaklıklar Toplantısı"na katıldı.

Toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia' da yer aldı. Dışişleri Bakanı'nın toplantıda Türkiye’nin "Yükselen Asya kıtasına" yönelik vizyonu hakkında bilgi verdiği bildirildi.

Çavuşoğlu, toplantıda, Asya'nın yeniden dünyanın ağırlık merkezi haline geldiğini vurgulayarak, "Türkiye Avrasya’nın merkezinde yer alıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı konu ile ilgili sosyal medya hesabından da bilgilendirme yaptı.

"Avrasya için Yeni Vizyon Toplantısı’nda 21. yüzyılın Asya’nın yükseliş çağı olduğunu vurguladık. Asya yeniden dünyanın ağırlık merkezi haline geliyor. Türkiye Avrasya’nın Merkezinde yer alıyor. “Yeniden Asya” girişimimiz ülkemizi Asya çağında doğru yerde konumlandıracak."

Bakan Çavuşoğu daha sonra "Ortadoğu ve Afrika'nın Jeopolitik Görünümü" başlıklı açık oturumda konuştu. "Sorunların çözümünde aktif olarak çaba gösteriyoruz" diyen Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere de dikat çekti.

Rusya ile Suriye ve Libya gibi önemli krizlerin çözümünde birlikte çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu sayede İdlib'de insani krizin önüne geçebildiklerini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile farklı konularda ayrı düşünmesinin önemli konularda çözüm için iş birliği yapılmasına engel olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, aynı şekilde İran'la da Suriye konusunda diyalog halinde bulunduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı zirve kapsamında ikili temaslarda da bulunuyor. Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Görüşme basına kapalı yapıldı.

Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin, ABD ile İran arasındaki gerginliğin ardından Irak'la dayanışma içinde olduğunu, krizin aşılması için aktif çaba gösterdiklerini ifade ettiği belirtildi.

Çavuşoğlu'nun bir diğer görüşmesi de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile oldu.

Çavuşoğlu ve Aliyev görüşmede ikili ilişkilerin yan sıra bölgesel gelişmeleri de ele aldı.

ulusal.com.tr

# rusya # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # Avrasya # Davos Zirvesi