Esad'dan sürpriz Erdoğan mesajı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad uzun bir aranın ardından ilk kez röportaj verdi. Suriye Cumhurbaşkanı Türk ve Suriyeli yetkililerin görüştüğünü teyit etti. Gerekirse kendisinin de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşebileceğini söyledi. Suriye lideri ulusal çıkarların kişisel hislerin önünde geldiğini vurguladı.

Esad'dan sürpriz Erdoğan mesajı

Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Al-Sourea ve al-Ikhbariya temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Esad Soçi Mutabakatı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Röportajın en dikkat çekici kısmı ise Türk ve Suriyeli yetkililerin görüşmeleri ve Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceği kısmıydı.

Suriye Cumhurbaşkanı, iki üç kere Türk ve Suriyeli yetkililerin Suriye'deki Kasab yerleşiminde görüştüklerini teyit etti. Ancak görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını söyledi. Görüşmelere Rus tarafının da katıldığını sözlerine ekledi.

Beşar Esad, ülkesinin ulusal çıkarları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de görüşebileceğini, kişisel hislerinin ulusal çıkarlarının üstünde olmadığını söyledi.

Gazeteciler Esad'a, "bazı kişiler Rus-Türk mutabakatının Suriye'deki Türk işgalini meşrulaştırdığını düşünüyor. Buna cevabınız nedir" sorusunu yöneltti. Yanıt olarak Esad, Rusya'nın uluslararası hukuka uygun olarak Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini ifade etti.

Beşar Esad, Rusya'nın sahadaki gerçeklere uygun davrandığını belirtti. Yapılan mutabakat ile silahlı grupların Suriye Ordusu'nun koordinasyonuyla güneye indiğini bunların yerini Suriye Ordusu'nun aldığını söyledi. Bu iki gelişmenin olumlu olduğunun altını çizdi.

Suriye lideri gazetecilere Soçi Mutabatı'nın kalıcı değil geçici bir anlaşma olduğunu söyledi. Mutabakat ile Türk kuvvetlerinin kontrol ettiği yerlerin Türkiye'nin hâkimiyeti altına girmeyeceğinin ifade etti.

Röportaj sırasında gazeteciler Soçi Mutabakatı'nın Türkiye'nin Suriye'deki işgalini meşrulaştırdıklarını iddia etti. Beşar Esad ısrarla mutabakat sonucu sahada yaşanan olumlu gelişmelere vurgu yaptı.

Ulusal Kanal'a bağlanan Şam Üniversitesi Öğretim üyesi Mehmet Yuva, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 29 Ekim'de yaptığı açıklamaya dikkat çekti. Beşar Esad'ın açıklamaları ile Lavrov'un sözlerinin parallellik gösterdiğinin altını çizdi.

Suriye Cumhurbaşkanı, nihai ve stratejik hedeflerle taktiksel yaklaşımları birbirinden ayrı tutmak gerektiğini ifade etti.

Beşar Esad, Soçi Mutabakatıyla ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki oyunlarının bozulduğunu belirtti.

Gazetecilerin Beşar Esad'a ısrarla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan anlaşmazlıklarını ve bu devam ederken Türkiye'nin ülkesinde varlığını nasıl kabul ettiğini sorması üzerine Suriye Cumhurbaşkanı dikkat çeken bir değerlendirme yaptı.

Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin düşman olmamasını sağlamanın görevi olduğunu söyledi.

Beşar Esad'a SDG/YPG'li teröristler için nasıl bir yol izleneceği soruldu.

Suriye Cumhurbaşkanı, konunun Kürt'ler olarak gündeme getirilmesine karşı çıktı. Buradaki grubun kendilerine SDG dediğini ve tüm Kürtleri temsil etmediğini ifade etti.

Beşar Esad, SDG'nin tasfiye edileceğini ve SDG kontrolündeki bölgelerin Suriye Ordusu tarafından kontrol altına alınacağını söyledi. Suriye Cumhurbaşkanı bu işlemin başladığını ancak tamamlanmadığını sözlerine ekledi.

Suriye'de Amerikan ajanlığı yapan ABD için savaşan Kürt gruplar bulunduğunu belirten Beşar Esad, bu grupların Kürt halkını temsil etmediğinin altını çizdi.

ulusal.com.tr

# erdoğan # son dakika # esad