27 Mayıs İhtilali'nde 60 yıl geride kaldı

Bugün 27 Mayıs İhtilali'nin 60’ıncı yıl dönümü. İhtilal, Adnan Menderes yönetimine karşı ordu içerisindeki bir grup tarafından yapıldı. İhtilalin ardından 1961 Anayasası’yla Anayasa Mahkemesi, Devlet Planlama Teşkilatı ve Senato gibi kurumlar devlet yaşamına girdi. En acı olay ise şüphesiz yaşanan idamlar oldu...

27 Mayıs İhtilali'nde 60 yıl geride kaldı

27 Mayıs İhtilali'nde 60 yıl geride kaldı.

Emir komuta içinde planlanmayan ihtilal, Adnan Menderes yönetimine karşı yapıldı.

Celal Bayar- Menderes iktidarı, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1950’de iktidara gelmişti. Demokrat Parti döneminde Türkiye NATO’ya üye oldu. İktidar, buna karşılık Kore Savaşı’na ABD’nin yanında savaşmak üzere asker gönderdi.

İhtilaldan önce yapılan seçimlerde Demokrat Parti büyük çoğunlukla iktidarını sürdürdü. 1957’ye gelindiğinde ise eldeki kaynaklar tükendi, dış yardımlar da azalmaya başladı. 1959’dan itibaren artan ekonomik sıkıntılar özellikle gençlik kesimini sokağa döktü. Halkın DP’ye desteği düşmeye başladı.

Bu dönemde muhalefet partisi CHP’nin üzerine gidilmeye başlandı. CHP’nin malvarlığına el koyuldu, aydınlara yönelik aşırı baskı yapıldı. Vatan Cephesi gibi girişimler siyasi ortamı daha da gerdi.

27 Mayıs gecesi ise ihtilal gerçekleşti. Başında Orgeneral Cemal Gürsel’in bulunduğu 37 subaydan oluşan Milli Birlik Komitesi, Meclis ve Anayasa’nın feshedildiğini açıkladı.

İhtilalde en acı olay, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’a idam cezası verilmesi oldu. İdamlara Devlet Başkanı Cemal Gürsel ve CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ise karşı çıktı.

Ancak 3 kişi, 16 ve 17 Eylül 1961 günleri anayasayı ihlal ettikleri iddiasıyla idam edildi. Cumhurbaşkanı Celâl Bayar’ın idam kararı ise ömür boyu hapse çevrildi.

27 Mayıs, 12 Eylül 1980 darbesine kadar Hürriyet Bayramı olarak kutlanmaya başladı.

İhtilal sonrası yapılan 1961 Anayasası ile Anayasa Mahkemesi, Devlet Planlama Teşkilatı, Senato gibi yeni kurumlar devlet yaşamına girdi.

ulusal.com.tr

# adnan menderes