Güvenlik soruşturması teklifine düzenleme

AK Parti, kamuya personel alımında uygulanacak güvenlik soruşturmasına ilişkin düzenlemenin kapsamını yeniden belirleyecek. Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi beklenen kanun teklifinde bazı değişiklikler yapılacak.

Güvenlik soruşturması teklifine düzenleme

Kamuya personel alımında uygulanacak güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifi önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen üzerinde ise bazı değişiklikler yapılması gündemde. Değişikliklerde güvenlik soruşturması uygulamasının ikinci kez Anayasa Mahkemesi'nden dönmemesi göz önünde bulundurulacak. Zira ilk düzenleme Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Yüksek Mahkeme uygulamanın usullerinin belirsiz olduğunu belirmişti.

Güvenlik soruşturmasında terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, iletişimi ve bağlantısı olup olmadığı tespit edilecek. Bu tespitlerin somut verilere dayanması gerekecek. Teklifle elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarda üç kişiden az olmamak kaydıyla değerlendirme komisyonu kurulacak.

Teklifle memuriyete girişte anne-baba yani birinci derece akrabalar ile kayınpeder ile kayınvalide gibi akrabalara da güvenlik soruşturması öngörülüyor. Türkiye gazetesinin haberine göre ise kayınvalide ve kayınpederin uygulamaya dahil edilmemesi tartışması var.

Bu konuda birden fazla görüş var. İçişleri BakanlığıFETÖ ile kararlı mücadele nedeniyle güvenlik soruşturması kapsamının geniş tutulmasından yana.

Teklife ilişkin ikinci tartışma ise güvenlik soruşturmasının kimlere yapılacağının belirlenmesi. Güvenlik soruşturması asker, polis, istihbarat birimleri gibi devlet güvenliğinde önemli görevlerde bulunan personele uygulanıyor.

Sabah gazetesinin haberine göre İçişleri Bakanlığı, öğretmenlere de güvenlik soruşturması yapılması için öneride bulundu. Bu konu üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapan Ak Parti sonuca göre karar verecek. Bu düzenleme ile FETÖ ve PKK gibi terör örgütü sempatizanlarının öğretmen olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

# tartışma # fetö # pkk # ak parti # Meclis Genel Kurulu # kanun teklifi # içişleri komisyonu # Öğretmenlere # kamuya personel alımı