Burkina Faso'da ordu yönetime el koydu

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da eski Cumhurbaşkanı Compaore'ya bağlı Muhafız Alayı, yönetime el koydu. Kabine toplantısını basarak geçici Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tutuklayan Muhafız Alayı, ülkedeki siyasi kurumları dağıttığını açıkladı.

Burkina Faso'da ordu yönetime el koydu

Batı Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Burkina Faso'da yine darbe oldu.

1987 yılında darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Blaise Compaore, 27 yıl süren Cumhurbaşkanlığı görevini uzatmak istemiş ancak kitlesel tepkiler üzerine geçen yıl istifa ederek Fildişi Sahili’ne kaçmıştı.

Genelkurmay Başkanı Honore Traore, iktidar boşluğu doğmaması için yönetime el koymuş ve Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti. Ancak halkın tepkisi şiddetlenince ülkede 1 yıllığına geçici hükümet kurulmuş yeni Cumhurbaşkanı, Başbakan ve kabine üyeleri belirlenmişti. Önümüzdeki haftalarda ülkede genel seçimlerin yapılması bekleniyordu. Ancak seçim yerine yine darbe oldu.

27 yıl iktidarda kalan eski Cumhurbaşkanına bağlı Muhafız Alayı, dün akşam saatlerinde yönetime el koydu. Kabine toplantısını basarak ülkenin geçici Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve bazı baknları tutuklayan Muhafız Alayı, ülkedeki siyasi kurumları dağıttığını açıkladı.

Ülkede yeniden darbe yapılmasına, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'ndan tepki geldi. Yapılan ortak açıklamada tutuklanan yöneticilerin derhal serbest bırakılması istendi.

Yönetime el konulmasının hemen ardından binlerce Burkina Fasolu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın çevresinde protesto gösterisi yaptı. Saray çevresini kuşatan askerler, kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı.

Burkina Faso'da 27 yıl iktidarda kalan Compaore'nun, kendisine bağlı birliklerin yönetime el koymasının ardından ülkeye dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.

ABD ve Fransa'nın yakın müttefiki olan Compaore, Burkina Faso'yu militan İslamcılara karşı düzenlenen askeri operasyonlarda bir üs olarak kullanıyordu.

ulusalkanal.com.tr

# Burkina Faso # askeri yönetim