Almanya'da silahlı saldırı: 11 ölü

Almanya gece yarısı 11 kişinin öldüğü ırkçı saldırılarla sarsıldı. Aşırı sağcı Tobias Rathjen, Hessen eyaletinin Hanau kentinde ikisi yan yana üç işyerine silahlı saldırı düzenledi. Saldırılarda aralarında 5’i Türk 11 kişi hayatını kaybetti. Polis saldırganın evinde annesini de öldürdükten sonra intihar ettiğini açıkladı.

Almanya'da silahlı saldırı: 11 ölü

Almanya’da yabancı düşmanı Tobias Rathjen, peş peşe üç saldırıda 5’i Türk 9 kişiyi öldürdü.

Olay Hessen eyaletinin Hanau kentinde yaşandı. Aşırı sağcı saldırgan saat 22.00’de Kemal Koçak’ın sahibi olduğu büfeye girdi. Saldırgan doğrudan yemek yiyen 3 Türk müşterinin yanında gitti ve onları silahla vurdu, ardında da büfede çalışanı Gökhan Gültekin’i öldürdü… Silahlı saldırgan yan kapıdan Arena kafeye geçti. Oradan da peş peşe silah sesleri duyuldu. Yabancı düşmanı Tobias Rathjen, 22 yaşındaki Ferhat Ünvar’ı Bosnalı 20 yaşındaki Hamza’yı, Polanya kökenli kafe çalışanı Mersedes’i öldürdü.

Arena kafeden çıkan katilin sonraki durağı 2 kilometre uzaklıktaki “Gece Yarısı” adlı bir nargile bardı. Saldırgan orada da iki kişiyi öldürdü. 3 ayrı saldırıda 5 Türk 9 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi ağır yaralandı.

Alman Polisi kısa sürede saldırganın kimliğini tespit etti. 43 yaşındaki aşırı sağcı Tobias Rathjen’in evine baskın düzenlendi. Evde silahla vurulmuş iki ceset bulundu. Cesetlerin saldırgan ile 72 yaşındaki annesine ait olduğu belirtildi. Saldırganın annesini de silahla öldürdükten sonra intihar ettiği değerlendiriliyor.

10 kişiyi öldüren Tobias Rathjen’in “yabancı düşmanı” davranışları, olayın “terörist saldırı” şüphesiyle soruşturulduğu bildirildi.

Alman Bild gazetesi, Tobias Rathjen’in saldırıyla ilgili bir mektup ve video bıraktığını ileri sürdü. Gazete saldırganın mektupta, "Bazı milletler yok edilmeli ve bunlara Alman pasaportu verilmemeli" görüşünü savunduğunu öne sürdü.

Saldırgan ile birlikte 11 kişinin öldüğü olay sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel bütün programını iptal etti. Ülkesindeki ırkçı saldırı ile ilgili kameralar karşına geçen Merkel, 'Bu korkunç cinayetlerin arka planının aydınlatılması için her türlü çaba sarf edilecek. Irkçılık bir zehirdir, nefret de zehirdir. Bu zehir toplumumuzda vardır” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de saldırıyı terör eylemi olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Almanya’daki korkunç saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, Alman makamlarının bütün boyutlarıyla olayın aydınlatılacağını vurguladı.

Saldırı Almanya'da “Sert Çekirdek” adlı aşırı sağ terör örgütünün ortaya çıkarılmasının hemen ardından yaşandı.

Polis, neonazi şüphesi ve ikinci bir saldırgan konusunda geniş bir soruşturma yürütüyor. Bu arada Türklerin yoğun yaşadığı bölgede bir binanın duvarına saldırgan Tobias Rathjen’in internet sitesinin adresinin yazdığı ortaya çıktı. Alman polisi yazının Tobias Rathjen tarafından saldırı önce yazıldığını değerlendiriyor.

ulusal.com.tr

# almanya # Hanau # bild