TBMM'de mesai başlıyor!

7 Haziran seçimlerinin ardından TBMM ilk mesaisine bugün başlıyor. 25'inci dönem milletvekilleri, bugün Genel Kurul'da yemin ederek görevlerine resmen başlayacaklar. Yemin töreninin ardından yeni vekillerin öncelikli görevi meclis başkanını seçmek olacak.

TBMM'de mesai başlıyor!

Meclis, 25'inci dönemi yarın başlayacak. Genel Kurul bugün saat 15:00’te toplanacak. Oturuma en yaşlı milletvekili sıfatıyla Deniz Baykal başkanlık edecek.

Genel Kurul’da ilk olarak yemin töreni gerçekleştirilecek. Seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sıralamasına göre kürsüye çıkacak olan milletvekilleri Anayasadaki metni kürsüden okuyarak and içecek.

Yemin töreninden sonra meclisin “1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam etmesi” yönündeki Danışma Kurulu önerisi gündeme gelecek.

Törenden sonra Meclis Başkanlığı seçimleri başlayacak. Partiler adaylarını, Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek. Ikinci 5 günlük süre içinde de Başkan seçimi tamamlanacak.

Gizli oyla yapılacak ilk iki oylamada, adayların üye tam sayısının 3'te ikisi olan 367, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oyu şartı aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Bu turda en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

Yeni Meclis Başkanı seçilene dek bu görevi Baykal yürütecek. 10 günlük süreç sonrasında yeni hükümet kurulması için çalışmalar başlayacak. Bu süre ise en fazla 45 gün olacak. Meclis Başkanlığının ardından Başkanlık Divanı üyelikleri ve komisyon üyelikleri için de seçimler yapılacak. Geçici başkanlık divanında da 6 milletvekili görev yapacak.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan'da geçici divanda yer alacak.

Yeni haftada partiler ilk grup toplantılarını da yapacak. CHP grubu çarşamba, MHP grubu ise Çarşamba ya da Perşembe günü toplanacak. Toplantılarda grup başkanvekilleri ve grup yönetim kurulu üyeleri belirlenecek.

ulusalkanal.com.tr

# tbmm # mesa