Cumhurbaşkanı Tatar Anastasiadis ile görüştü: "5'li konferans yeni yaklaşımlarımızı masaya koymak için bir fırsat"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis (Anastasiyadis) ile ilk görüşmesini yaptı. Görüşmede, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm vurgusu yapan Tatar, Kıbrıs'ta bundan sonraki sürecin 5'li konferansta netleşeceğini söyledi. Ersin Tatar, 'Bizim için Türkiye ile esas konularda uyum içerisinde hareket etmek çok önemlidir " dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar Anastasiadis ile görüştü: "5'li konferans yeni yaklaşımlarımızı masaya koymak için bir fırsat"

KuzeyKıbrısTürkCumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gayrı resmi toplantıda ilk kez bir araya geldi.

Görüşme, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ın ara bölgedeki ikametgâhında, yaklaşık 2 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, Federalizm müzakerelerinin çöktüğünü anımsattı, iki devletli çözüm vurgusu yaptı.

Federalizm müzakereleri 1977'den beri sonuç vermekte başarısız oldu. Biz masaya kalıpların dışında yeni fikirler koymanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunların başında egemen eşitlik gelmektedir. 1960'lardan bu yana çok şey değişti ve yeni gerçekler ortaya çıktı. Sayın Anastasiadis'e Kıbrıs'ta yaşayan iki halk olarak her birimiz kendi Devletimizde bu adayı paylaşmakta olduğumuzu ifade ettim. Birbirimizin eşit statüsüne saygı duymalı ve işbirliğine dayalı bir ilişki için yapıcı diyaloğa girmeliyiz.

Ersin Tatar, ilk olarak Türkiye'nin gündeme getirdiği Beşli Konferansa da değindi. Rum lider Anastasiadis'in de konuya sıcak baktığını söyledi.

"5'li konferansın yeni düşünce ve yaklaşımlarımızı masaya koymak için bir fırsat olacağını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu meselesinin daha ileri götürülmesi için BM Genel Sekreteri'nin uygun göreceği bir zamanda, 5'li bir konferansta bütün bu meselelerin değerlendirilebileceği ve sürecin o şekilde yönetilebileceği konuşulmuş ve tartışılmıştır.

Kıbrıs'ta bundan sonraki sürecin 5'li konferansta netleşeceğini belirten Tatar, 'Bizim için Türkiye ile esas konularda uyum içerisinde hareket etmek çok önemlidir " dedi.

# türkiye # türk # Kıbrıs # cumhuriyeti # Anastasiadis # kuzey # tatar