Avrupa'da koronavirüs: Yeni önlemler alındı

Avrupa ülkelerindeki koronavirüs vaka sayılarının yükselişi yeni önlemleri de beraberinde getirdi. Delta varyantının neden olduğu düşünülen yükseliş ile ilgili Yunanistan “aşılama mecburiyeti” getirdi. Almanya, Belçika, İtalya, İspanya ve Avusturya da salgın ile mücadele için yeni kısıtlama kararları aldı.

Avrupa'da koronavirüs: Yeni önlemler alındı

Koronavirüs salgını ile mücadele için aşılama çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği Avrupa ülkelerinde, Delta varyantı vaka sayılarını yeniden yükselişe geçirdi. Yükseliş Avrupa'da yeni önlemleri de beraberinde getirdi.

Almanya’da temmuz ayı başında 1000’in altında seyreden vaka sayıları, 21 Temmuz tarihinde bu ayın en yüksek seviyesi olan 2 bin 203 sayısına ulaştı.

Almanya’da salgın hastalıklarla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü, Delta varyantının yeni vakalardaki oranının yüzde 84’e çıktığını bildirdi.

Belçika’da da mayıs ve haziran aylarında vakaların düşmesi ile tedbirler gevşetilmişti. Temmuz ayı başında yeniden yükseliş başladı. Belçika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünün yayınladığı verilere göre 15 ila 25 Temmuz haftasında yeni vaka sayıları yüzde 19 yükselerek 1407 olarak kaydedildi.

Belçika hükümeti, 13 Ağustos’tan itibaren bir kişinin tam aşılı, hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş ya da negatif test sonucuna sahip olup olmadığına ilişkin bilgileri içeren bir tür bilet dağıtmaya başlayacak. Belçikalılar, ülke genelindeki etkinliklere bu biletle katılabilecek.

Yunanistan’da da artan vaka sayıları aşılama mecburiyeti başta olmak üzere birçok yeni önlemin uygulanmasına neden oldu. Yunanistan parlamentosunda alınan karara göre 1 Eylül’den itibaren sağlık personeli ve huzurevi çalışanlarına aşı olma zorunluluğu getirildi.

Yunanistan hükümetinin aldığı yeni önlemler kapsamında tiyatrolar, spor salonları ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere 16 Temmuz’dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Restoran, kafe ve barların kapalı alanlarına da aşısız kişiler alınmıyor. Ülkedeki iş yerlerinde aşı olmayı reddeden çalışanların açığa alınması ve yasaklara uymayanlara 50 binden 200 bin avroya kadar para cezalarının kesilmesi öngörülüyor.

İngiltere ve Galler hükümetleri de 600 binden fazla kişiye temaslı oldukları gerekçesi ile kendilerini karantina etmesi gerektiğine dair uyarı mesajı gönderdi. İngiltere’de toplam vaka sayısı da 5 milyon 637 bin 975 olarak güncellendi.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, testi pozitif çıkan Sağlık Bakanı Sajid Javid’le temaslı oldukları gerekçesi ile 26 Ağustos’a kadar karantinada kalacak.

Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya’da da vaka sayıları hızlı yükselişe geçti. İspanya’da günlük vaka sayısı 30 binin üzerinde seyrederken, ülkenin Murcia Bölgesi’nde farklı hanelerden en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine yönelik karar alındı.

Fransa, Avusturya ve İtalya’da çeşitli mekanlara girmek için aşı belgesi zorunluluğu getirildi. Karadağ’da ise vaka sayılarının hızlı artışı nedeni ile gece kulüplerinin 2 Ağustos’a kadar kapatılmasına karar verildi.

# ingiltere # koronavirüs # İspanya # almanya # fransa # italya # vaka sayıları # Belçika # galler # delta # Belçika hükümeti # Sajid Javid # Sağlık Bakanı Sajid Javid