FETÖ’nün diplomalarda denklik oyunu

FETÖ’nün yurtdışındaki okullarından diploma alan üyelerine YÖK’teki yapılanması aracılığıyla denklik verdiği belirtildi. Avukat Ersan Barkın ‘FETÖ okulu olarak bilinen okullardan mezun olup YÖK tarafından denklik verilen kişilerin tamamı yeni bir sınava tabii tutulmalı’ dedi.

FETÖ’nün diplomalarda denklik oyunu

FETÖ çatı davasında tanık olarak dinlenen Hayati Küçük, örgütün yurtdışındaki öğrencilere ilişkin denklik oyununu açığa çıkarttı. Avukat Ersan Barkın, Aydınlık’ın konuyla ilgili sorularını yanıtladı. FETÖ okulu olarak bilinen okullardan mezun olup YÖK tarafından denklik verilen kişilerin tamamının yeni bir sınava tabii tutulması gerektiğini kaydeden Barkın, “YÖK bu kişilerin denkliklerini yeniden değerlendirmeli” dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüp sonuçlanan FETÖ çatı davasının 12 Ocak 2017 tarihli duruşmasında önemli bir isim tanık olarak dinlenmişti. 2005 yılında örgütten ayrıldığını belirten Hayati Küçük isimli tanık, örgütün yurtdışındaki kurum ve kuruluşlarda görev yaptığını, Gürcistan’daki okullardan sorumlu olduğunu kaydetmişti. Mahkeme başkanının, “Burada soru çalma olayları vesaireler gündeme geldi. Devlete sızmak için, okullara girmek için, orada öyle bir faaliyet var mıydı?” sorusunu yanıtlayan Küçük, “2005’te bir anda yurtdışından çok isimler istendi. Bir anda bizim yurtdışında verdiğimiz isimler Türkiye’ye geldi. Yani Türkiye’de herkes bir anda devlet kademesine girmişti” cevabını verdi.

‘DENKLİKLER ÇIKTIĞI ZAMAN ORTALIK KARIŞTI’

Tanık Küçük soruya verdiği yanıta şöyle devam etmişti: “YÖK ele geçtikten sonra zaten YÖK yok oldu, FETÖ’nün oldu. Mühürler basıldı, o kadrolar denkliklerini hep böyle aldılar. Çoğu insanın yurtdışı kaynaklı diplomaları incelensin, yurtdışında o diplomaları nasıl aldıklarını, bir heyet incelesin. Yabancı dil ile ilgili belgeler, bu belgelerin çoğu yurtdışında, çoğu istenilen kişilere verilmiştir. Bir de askerlik tecilleri, bakın bunların çoğu sahtedir, işlemlerin hepsi. Bizim orada ki diplomalarımızın denkliği kabul olmasaydı Türkiye’de bunlar gelebilir miydi, gelemezdi.”

Katılan Şengül Hablemitoğlu’nun avukatı Ersan Barkın’ın sorusunu da yanıtlayan tanık Küçük, “Denklik işlemi çözüldüğü zaman, Kemal Gürüz döneminden sonra, o hiç kapı bile açmamaya çalışıyordu bu hain örgüte. Ondan sonra bu üniversitelerin denklikleri çıktığı zaman ortalık karıştı, denklikler Türkiye’de kabul edildikten sonra” şeklinde ifade vermişti.

‘DİPLOMALAR ŞAİBE ALTINDA’

Konuyla ilgili avukat Ersan Barkın Aydınlık’a konuştu. FETÖ’nün bu kadrolarının halen görevde olabileceğini kaydeden Barkın, şunları söyledi: “Elbette bunların okulları dışında, o okullarda öğrenim görmüş ya da başka okullarda öğrenim görmüş birçok kişinin almış olduğu ve denklikleri verilmiş diplomalar şaibe altında. Tamamının art niyetle cemaat yönlendirmesiyle bu denklikleri almamış olma ihtimali var. YÖK’ün yapması gereken, burada eğer bir ayrım yapamıyorsa kimin FETÖ tarafından hak etmeden denklik sahibi olduğunu değerlendiriyorsa iptal etmeli. Ama bu denkliği, bu kişileri tespit etmesi mümkün değilse o takdirde FETÖ okulu olarak bilinen okullardan mezun olup YÖK tarafından denklik verilen kişilerin tamamını yeni bir sınava tabii tutmalı ve onların denkliklerini yeniden değerlendirmeli.”

‘DİPLOMALARININ GEÇERLİLİKLERİ ORTADAN KALDIRILMALI’

Burada adı geçen kişilerin tamamının liyakat sahibi olmaksızın ve hak etmeksizin Türkiye’de çok zor şartlarda elde edilen diplomaları elde ettiklerini bildiren Barkın, şöyle devam etti: “Bu kişilerin bazılarının KHK’larla ihraç edildiğini biliyoruz. Fakat bu durum kamu görevini yapmalarını bugün için engellemiş olsa da o diplomalarının varlıklarını ve geçerliliklerini ortadan kaldırmıyor. Bu kişilerin kamu görevinden el çektirmeleri yetmez aynı zamanda sahip oldukları diplomaların da Türkiye sınırları içinde geçerliliklerinin ortadan kaldırılması gerekir.” Olcay Kabaktepe

# fetö # YÖK # denklik