Cemil Bayık: ABD gözlemci olsun

PKK yöneticisi Cemil Bayık, tıkanan açılım sürecinin devamı için Amerika'nın gözlemci olmasını istedi. Bayık, "Amerikalıları kabul edebiliriz. Gördüğümüz kadarıyla o yöne doğru bir gidiş var" dedi. Bayık, Kürt sorunun da "Uluslararası bir sorun" olduğunu savundu.

Cemil Bayık: ABD gözlemci olsun

"Süreç bitti" açıklaması yapan Kandil'den yeni bir açıklama yapıldı. PKK yöneticisi Cemil Bayık, Amerika'nın açılım sürecine müdahil olmasını istedi.

Avusturya gazetesine konuşan Bayık, müzakerelerin devamı için üçüncü bir gücün gözlemci olmasını istediklerini söyledi. Bayık, "üçüncü göz" olarak da Amerika'yı önerdi. Bayık, "Bu ABD olabilir. Uluslararası bir heyet de olabilir. Aracılara, gözlemcilere ihtiyaç var. Bizler Amerikalıları da kabul edebiliriz ve gördüğümüz kadarıyla o yöne doğru bir gidiş var." dedi.

Kürt sorunun uluslararası bir sorun olduğunu savunan Bayık, "çözümü de uluslararası olmalıdır" dedi. Ortadoğu'nun yeniden şekillenmesi için Kürt sorunun çözülmesi gerektiğini ifade eden Bayık, Amerika ve Avrupa'nın baskısıyla AKP'nin Ortadoğu'da taktik değiştirdiğini savundu. Bayık, AKP'nin Peşmerge ve ÖSO'nun Ayn el Arab'a geçişine izin vermesini de bu taktiğin parçası olarak değerlendirdi.

"TÜRKİYE TAKTİK DEĞİŞTİRDİ"

"Erdoğan başlangıçta uluslararası koalisyonun DAİŞ’e (IŞİD) karşı olduğu gibi YPG ve PKK’yle de mücadele edilmesini talep ediyordu. Amerikalılar bunu kabul etmedi; YPG’yi desteklediler. Türkiye’nin taktiğini değiştirmesinde ABD’nin büyük payı var."

Bayık, Amerika'nın PKK'ya silah yardımını da "Türkiye'nin diplomatik yenilgisi" olarak yorumladı. "Bu Türkiye için çok büyük bir yenilgidir." diyen Bayık, ABD ve Avrupa ile Türkiye’nin hedefleri arasında ciddi karşıtlıklar olduğunu belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# pkk # abd # Bayık # ışid # cemil bayık # isis # daiş # daiş nedir