Beşiktaş'ın maçı kaybetmesi neleri etkiledi?

Beşiktaş dün Şampiyonlar liginde hem Türk futbolu hem kulüp başarısı adına önemli bir maça çıktı. Geçen yıllarda olduğu gibi hakem hataları maçın önüne geçti. Avrupa'dan bir yazarın manipülasyon sözleri ise şüphe uyandıran nitelikteydi.

Beşiktaş'ın maçı kaybetmesi neleri etkiledi?

Geçen yıl Fenerbahçe, bu yıl Beşiktaş... Avrupa Kupalarındaki kulüplerimize her sene aynı senaryo oynanıyor.

Dinamo Kiev-Beşiktaş maçına da hakem kararları damgasını vurdu. Dakikalar 29'u gösterdiğinde İskoç hakem Craig Thomson'ın kararı maçın seyrini tamamen etkiledi. Ancak maçın öncesinde şüphe uyandıran birçok gelişme yaşandı. Bunların başında da manipülasyon iddiası geldiyor.

Manipüle edilebilecek maçlarla ilgili yazılarıyla adından söz ettiren gazeteci Declan Hill, "Kiev'in hiçbir iddiası yok. Bu tarz maçların manipüle edilme ihtimali yüksek oluyor. Bu tablonun olduğu maçlar şikeye açık kapı bırakır" diye yazdı.

Peki, Beşiktaş'ın bu maçı kaybetmesi neleri etkiledi?

Dinamo Kiev-Beşiktaş karşılaşması Türkiye'nin UEFA sıralamasında yükselmesi için önemli bir fırsattı. Eğer Beşiktaş gruptan çıkabilseydi Türkiye puanı da artacaktı. Böylece Belçika ile olan fark düşecek Türk takımlarının daha ileri seviyelere geçmesi halinde aradaki puan farkı kapanacak ve bir kademe yükselecektik. Türkiye'nin Belçika'yı geçmesi halinde önümüzdeki sezon Avrupa'daki temsilcilerimiz ön eleme oynamadan Play-Off turu sonrası direkt olarak gruplara kalacaktı. Ancak bu mağlubiyet bu ihtimali ortadan kaldırdı.

Skandallar ise maçın hakemiyle sınırlı kalmadı. Karşılaşma öncesi Ukraynalı yüzleri maskeli, asker üniformalı kişiler Türk taraftarlara saldırdı. Çok sayıda kişi yaralandı. Yaralananların bazıları maçı izleyemeden, uçakla, Türkiye'ye gönderildi. Maç sırasında da olaylar devam etti. Kievliler Türk bayrağı ve Beşiktaş forması yaktılar. Maç boyunca ses bombaları patlattıldı. Ne stat çevresinde ne de içinde güvenlik tedbirleri yeterliydi.

Maçın ardından Beşiktaş kanadı da İskoç hakeme tepkiliydi. Beşiktaşlı yetkililerin yönelttiği bir soru ise üzerinde durulmaya değer. "Avrupa Birliği'nin bize kapıları kapattığı bir anda böyle bir maçın yaşanması tesadüf mü, yoksa bilinçli mi?"

ulusalkanal.com.tr