Çekya'ya 1915 tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanımasını "şiddetle" kınadığını ve reddettiğini açıkladı. Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın 1915 olaylarını konu alan mektubuna tepki gösterilen açıklamada, Zeman’ın tarihi olaylara siyaset karıştırarak kendisiyle çeliştiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına “soykırım” diyen Çekya’ya tepki gösterdi.

Çek parlamentosunun alt kanadı, 25 Nisan tarihinden düzenlediği oturumda, 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanıdı.

Dışişleri Bakanlığı, alınan soykırım kararını "şiddetle" kınadığını ve reddettiğini bildirdi.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın "1915 olayları" konusundaki mektubunu eleştiren Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bir yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın "1915 olayları" konusunda ülkesindeki Ermeni cemaatini muhatap alan mektubunun da üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Mektubun önemli tutarsızlıklar içerdiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, Zeman’ın hem tarihi siyasetçilerin değerlendirmemesini istediğini hem de bunu kendisinin yaptığı ifade edildi.

Çek liderin 1915 olaylarına siyasi gözlüklerle baktığını savunan Bakanlık, bu durumu Türkiye’nin kabul etmediğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca, tarihi gerçeklerin saptırılmasından dolayı Türkiye’nin duyduğu üzüntünün Çekya'nın Ankara Büyükelçisine bildirildiği ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr

# tepki # çekya # ermeni # 1915 # Çek Cumhuriyeti