İstanbul Müftüsü tarikatları uyardı: Ticaret ve siyasetten uzak durun

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, tarikatları ticaret ve siyaset yapmama konusunda uyardı. Müftü Yılmaz, '(Tarikatlar) Siyaset ve ticaretle meşgul olmamalı. Siyasetle meşgul oldukları zaman siyasetin pençesine düşüyorlar. Ticaretle meşgul oldukları zaman da asıl amaçtan sapıyorlar. Ticaret bir vasıtadır, gaye değildir. Girdiğin zaman ayaklar kayıyor' dedi

İstanbul Müftüsü tarikatları uyardı: Ticaret ve siyasetten uzak durun

Yeni Akit'e konuşan İstanbulMüftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, tarikatlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Tasavvufi cemaat olarak nitelendirilen bazı gruplar siyaset ve ticaretle meşgul olmakta. Bu camia bu iki imtihandan nasıl korunmalı?” sorusu üzerine “Siyaset ve ticaretle meşgul olmamalı, o kesin. Siyasetle meşgul oldukları zaman siyasetin pençesine düşüyorlar. Ticaretle meşgul oldukları zaman da asıl amaçtan sapıyorlar. Ticaret bir vasıtadır, gaye değildir. Girdiğin zaman ayaklar kayıyor. Onun için tasavvufun önderleri, öncüleri doğrudan ticaretin ve siyasetin içinde olmamalıdır. Siyaset de aynı şekildedir onu kendi lehine devşirmek ister” yanıtını verdi.

CUMHURİYET'TE TEKKELERİN KAPATILMASI TARTIŞILMIŞTI, 15 TEMMUZ'DAN SONRA MERCEK ALTINA ALDIK

Yılmaz, Yeni Akit muhabirinin “Anadolu irfanı bu toprakları yüzyıllarca beslemiş. Bu damarın güçlü tutulması için ne yapmalıyız?” sorusunu da şu sözlerle yanıtladı:

“Türkiye’nin Balkanların İslamlaşmasında tasavvufun irfan geleneğinin çok önemli yeri olduğu tarihi bir gerçek. Hatta İngiliz tarihçi Osmanlı için derviş devlet tabirini kullanmış olması bunlardan kaynaklanan bir hususiyettir. Cumhuriyette tekkelerin kapatılmasıyla bir tartışma konusu olmuş. Bugün de 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte tasavvuf, tekke, tarikat, cemaat konuları mercek altına alınmış. İnsanların büyük bir kısmı tasavvuf, tarikat ve cemaati hepsini aynı kefeye koyarak onları bir bakıma suçlu ilan etmek gibi bir yol izlediler. Bu tabi gönüllerini incitti. Tasavvuf ve tarikatların hepsinin aynı olmadığını görüyoruz.”

TURİSTLERE DİNİ ANLATIM

Yılmaz, “İstanbul’a gelen turistlere İslam’ın anlatılması anlamında çalışmanız var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “İstanbul’a gelen turistlerle ilgili selatin camilerimizde özellikle Süleymaniye, Sultanahmet ve Nuriosmaniye gibi camilerimizde bizim kendi rehberli din görevlilerimiz var ve Sultanahmet Derneği ile Marmara İlahiyat Fakültesinden uluslararası ilahiyat öğrencilerinin de katıldığı ve Sultanahmet’te sıbyan mektebinin olduğu binayı turistlere dini anlatım için, kameralı sunumlar oluyor. Broşürler bastırılmış, İngilizce, Almanca ve Fransızca mealler ve dini anlatan kitaplar var, onlar veriliyor. Kur’an-ı Kerim dinletiliyor. Rehberlerimiz vasıtası ile arzu edenlere dini sorulara cevap veriliyor.”

# istanbul # ticaret # tarikat # Hasan Kamil Yılmaz # siyaset # müftü