Şam yönetimi: Türkiye ile buluştuk

Aydınlık'ın ulaştığı üst düzey Suriyeli yetkili bölge ülkelerinin 3'lü ve 4'lü zirvelerde buluştuğunu doğruladı. Buluşmaları mercek altına alan Rus basını ise zirvede alınan somut kararları duyurdu.

Şam yönetimi: Türkiye ile buluştuk

Türk ve Suriyeli yetkililerin Irak'ın başkenti Bağdat'ta buluştuğu bilgisi Suriyeli üst düzey yetkili tarafından onaylandı. Bu zamana kadar gerçekleşen temaslar hakkında sessizliğini koruyan Şam yönetiminden üst düzey yetkili Aydınlık'a yaptığı açıklamada “Askeri operasyonlar ve tarafların güvenliği konusunda 3'lü ve 4'lü zirveler gerçekleşti” ifadesine yer verdi.

Aydınlık gazetesinin 'Bağdat Mutabakatı' başlığıyla duyurduğu ve tarafların Kürt Koridorunun engellenmesi ile Halep'te savaşın sonlandırılması noktasında uzlaştığına dair haberi yorumlayan yetkili “Taraflar, ülkelerin egemenliğine ve ulusal bütünlüğüne karşı harekete geçenleri terör örgütü olarak tanımlamakta kararlı” diye konuştu.

SAHADAKİ GELİŞMELER DOĞRULUYOR

Sahadaki gelişmeleri yakından takip eden başka bir uzman ise Aydınlık'tan Gökhun Göçmen'e yaptığı açıklamada Bağdat Mutabakatı'nın hali hazırda uygulamaya konulduğunu vurguladı.

Ankara'nın Halep ve İdlip'te kontol ettiği unsurları Suriye'nin kuzeyine çekmesinin 2 alanda dengeleri değiştirdiğini belirten uzman bu kapsamda şunları söyledi:

İlk olarak Suriye ordusu, Hama ve İdlip arasında yer alan Halfaya gibi tampon bölgelerde uzunca bir zamandan sonra kontrolü yeniden sağladı. İdlip'in güneyinde Türkiye'nin kontrol ettiği unsurların olduğunu biliyoruz. Bu hamleler, bölgenin boşaltılmasından sonra gerçekleşmiş olabilir.

İkincisi, Şam'ın Deraya bölgesinde sağlanan ateşkes. Savaştan önce mobilyacılık sektöründe iş yapan kesimler ekonomik krize yenik düşmüştü. Bu bölgede insanların birçoğu daha sonra Suudi Arabistan'a giderek ya da oradan gelen para akışıyla ayakta durdu. Savaştan sonra da bu örgütlerin üzerinde Suudi Arabistan'ın etkisi devam etti. Son anlaşma uyarınca artık zafer şansı kalmayan bu örgütler Suudi Arabistan eliyle Türkiye'nin boşalttığı alanlara kaydırıldı.

8 BİN ASKERLE 30 KM DERİNE

Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Putin'in danışmalarından Alexandr Dugin önderliğindeki Katheon sitesi de Bağdat zirvesinden çıkan 3 maddelik sonucu kamuoyuna açıkladı. Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak'tan heyetlerin hazır bulunduğu toplantıda Fırat Kalkanı operasyonunun masaya yatırıldığını açıklayan Katheon, Moskova'nın Türk harekatını 'Kurallara uygun' kategorisine soktuğunu vurguladı.

2 TABURU GEÇMEYECEK

“Eğer Rusya isterse, sahaya üç birlik sokarak İslamcı isyancılarla olan sorunu 72 saat içerisinde çözebilir. Aynı şeyi ABD yönetimi de Beşar Esad'ı devirmek için gerçekleştirebilir. Bu yüzden, iki süper güç birbiriyle karşı karşıya gelmemek için çoğunlukla bunu vekalet savaşıyla gerçekleştiriyorlar. Bu denge Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyi'ne düzenlediği askeri operasyonla bozuldu” satırlarına yer veren Katheon, Bağdat'da gerçekleşen zirvede Suriye'de dengelerin korunması için Türk ordusunun da en fazla 8 bin askerle sahada yer alacağını belirtti.

Yaklaşık 2 tabur askere denk gelen TSK mevcuduna bir filo kadar F-16'nın eşlik edeceğinin altını çizen Katheon, bir tabur Özel Kuvvetler mensubunun da operasyonlara katılabileceğinin taraflarca kabul edildiğini açıkladı.

Katheon, Bağdat mutabakatı çerçevesinde görüş birliğine varılan ikinci maddenin de operasyonun boyutları hakkında olduğunu dile getirdi. Buna göre;Türk ordusu sınırdan itibaren 30 km derinliğe kadar ÖSO unsurları ile inebilecek ve bu unsurlar TSK'dan bağımsız hareket edemeyecek.

TARAFLAR ANLAŞTI: PKK VE HALEP TEMİZLENECEK

Moskova merkezli düşünce kuruluşu Katheon, sitesinde Bağdat mutabakatındaki üçüncü maddenin ise PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye ilişkin olduğunu kaydetti.

Katehon, perşembe günü yayımladığı haberde konuyla ilgili şu satırlara yer verdi:

Suriye ordusu, İslamcı militanlarca sarılmış YPG savaşçılarını korumak için Halep civarındaki Şeyh Maksud bölgesine 21 Ağustos'da müdahalede bulunsa da, YPG Suriye ordusuna saldırdı ve şehri işgal etti. Bu yüzden, Suriye ordusu Türk ordusunun ikinci hedefi olarak Fırat'ın doğusundaki Menbic'i ABD desteğiyle IŞİD alan YPG'nin bölgeden tahliye edilmesine izin verdi. Rus S-400'leri Türk uçaklarını 90 km uzunlukta 30 km derinlikte PKK'ya yaptığı operasyonlarda düşürmeyecek

ulusalkanal.com.tr

# suriye şam