AOÇ'de 22 bin dekarlık yağma

Sayıştay'ın Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili 2013 yılı denetim raporuyla çarpıcı gerçekler ortaya çıktı. Atatürk'ün 55 bin 539 dekar olarak bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği daraldı. Bağış, satış ve işgaller sonucu 2013'te Atatürk Orman Çiftliği'nin büyüklüğü 22 bin dekar azalarak 33 bin dekara düştü.

Sayıştay'ın raporuna göre, Atatürk'ün Türk milletine bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği yılllar içinde daraldı. Bağışlandığı tarihte 55 bin 539 dekar olan Atatürk Orman Çiftliği, yapılan bağış, satış ve işgaller sonucu giderek küçüldü ve 2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 33 bin dekara kadar geriledi. Çiftlik yıllar içinde 22 bin dekar küçüldü.

Sayıştay raporunda Atatürk'ün bağış mektubuna da yer verildi. Atatürk, Çiftlik'in hakın gezeceği, eğleneceği ve dinleneceği bir yer haline getirilmesini istiyordu.

Raporda, Atatürk Orman Çiftliği'nin kiralanması yoluyla kiracıların açık ve kapalı alanları sürekli genişletme eğiliminde olduğu ve haksız kazanç sağladığı belirtildi.

Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin 1'inci derecede doğal SİT alanı olduğu ve burada yeni inşaat yapılamayacağı da vurgulandı.

Sayıştay raporunda Atatürk Orman Çiftliği'nin alacaklarına da dikkat çekildi. Hazineye en borçlu belediyeler sıralamasında ikinci sırada yer alan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Orman Çiftliği'ne de borcu olduğu ortaya çıktı. Rapora göre, belediye, AŞTİ’nin üzerinde yer aldığı arazinin kirasını ödemedi. Melik Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Atatürk Orman Çiftliği'ne 5 milyon 436 bin 588 lira borçlu.

ulusalkanal.com.tr

# atatürk # AOÇ # yağma # sit alanı # 2013