Türkiye'nin yeni hedefi: Azerbaycan'da SİHA üretimi

Türkiye, Azerbaycan'da SİHA üretmeyi hedefliyor. Savunma Sanayisi Başkanı İsmail Demir, iki ülke arasındaki yeni iş birliği projeleri kapsamında ortak SİHA üretimi için çalışıldığını açıkladı.

Türkiye'nin yeni hedefi: Azerbaycan'da SİHA üretimi

Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılmasında önemli rolü olan silahlı insansız hava araçlarının, Azerbaycan ile ortak üretilmesi hedefleniyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi, iki ülkenin savunma ve askeri alanda iş birliği projelerini arttırmayı öngörüyordu. Savunma Sanayisi Başkanı İsmail Demir, Azerbaycan ile ortak İHA/SİHA üretimi için fabrika üzerinde çalışıldığını söyledi.

Demir açıklamasında, ''Madem ‘tek millet iki devlet’ diyoruz. Öyle davranmamız gerektiğini düşünüyoruz. Orada bir İHA fabrikası kurmak ne kadar etkin olur, öyle mi yapsak yoksa orada başka bir model mi yapsak? Kaynaklarımızı çok etkin kullanmalıyız. Yapılacak her türlü yatırım ve kabiliyetin birbirimizin eksiğini tamamlayacak şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

İsmail Demir, Antalya Diplomasi Forumu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demir, ABD ile yakınlaşmanın S-400'lerin ikinci sevkıyatını etkileyemeyeceğini söyledi:

- İkinci sevkiyat kendi mecrasında giden bir şey. Yeni bir konu değil. Onun bence bununla çok alakalı olmaması gerekiyor. Farklı bir durum yok. ABD ile diyalog kapılarının açılmasını her zaman önemsedik. En önemlisi, konunun konuşulmaya başlanması ve tarafların birbirlerini anlayacak şekilde masaya oturması ki şimdiye kadar yapamadığımız bir şeydi. Bunu yaptığımız zaman birbirimizi daha iyi anlayacağız.

Savunma Sanayisi Başkanı Demir ayrıca, F-35'lerin teslimatıyla ilgili yeni bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını söyledi, "Çok kanallı olarak, siyasi ayağı, lobi ayağı, hukuki ayağı olan, hepsini bir arada değerlendiren bir yol haritası olacak" dedi.

# türkiye # Azerbaycan # Karabağ # siha # s400 # dağlık karabağ # ismail demir # Savunma Sanayisi # Şuşa Beyannamesi