Kuraklık Adana'yı da etkisi altına aldı

Dünyayı ve Türkiye'yi vuran kuraklık, Adana'yı da etkisi altına almaya başladı. Seyhan Havzası Baraj doluluk oranlarının yüzde 25'e kadar düşmesi, güz döneminde Adana'da ekim yapacak çiftçiyi vurdu. Devlet Su İşleri güz döneminde sulama kanallarına su vermeme kararı aldı. "Kanalet sistemleri yüzde 60 su kaybına sebep oluyor." diyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kapalı sulama sistemlerine geçilmesi ile su sorununun büyük oranda çözüleceğini belirtti.

Kuraklık Adana'yı da etkisi altına aldı

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye’yi vuran kuraklıktan Adana da nasibini aldı. Baraj doluluk oranları, yüzde 25’lere geriledi.

Küresel ölçekte yaşanan iklim değişikliği, kuraklık ve su yetersizliğiyle ilgili sorunlar Çukurova’yı da vurdu.

Su konusunda yazın yetişen tarım ürünlerinde diğer bölgelere göre görece şanslı olan Çukurova, güz tarımını susuz yapmak zorunda kalacak.

Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü'nün onayıyla Sulama Birlikleri'nce üreticilere 2021 yılı güzlük olarak ekilecek bitkilere su temini sağlanamayacak. Bu çerçevede çiftçilerin sulamayla ilgili beyanname vermemesi istendi.

Adana’da kuraklıktan dolayı güz döneminde tarım arazilerine su verilmemesi kararlaştırıldı. Eğer yağmur yağmazsa kışlık sebze üreticileri mağdur olacak.

Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, küresel su krizinin önüne geçebilmek için vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Doğan, Çukurova Kapalı Sistem Sulama Projesi'nin hayata geçirilmesiyle de su kaybının yüzde 60 oranında önüne geçileceğinin altını çizdi.

Açık kanal sistemi su israfının yanı sıra aynı zamanda boğulma vakalarına da sebep oluyor.

Çukurova bölgesinde yaz aylarında da sulama kanallarına rotasyonlu şekilde su verilmesi, rekolteyi yüzde 10 civarında düşürmüştü.

# adana # su sorunu # üretim # kuraklık # çukurova # baraj # baraj doluluk oranları # baraj doluluk