Ortadoğu'da dengeler değişiyor

Ortadoğu'da dengeler değişiyor

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı 7 Mart’ta yaptığı bir resmi açıklamada, Müslüman Kardeşleri (İhvan) ve El Nusra Cephesi’ni, Irak ve Şam İslam Devleti IŞİD’i terör örgütü kabul ettiğini duyurdu. Kraliyet kararnamesi ile açıklanan karara göre, bu örgütlere katılmak, bağış toplamak ve destek vermek, terör eylemi sayılacak..

Suudi Arabistan, önceki günlerde Katar’daki elçisini de geri çağıracağını açıklamıştı. Katar, özellikle İhvan’a yoğun destek sağlıyordu. Suudi Arabistan’ın yanında Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri de Katar’daki elçilerin geri çağırmıştı.

Mısır’dan destek

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Badr Abdülati, kararı “Arap dayanışmasının yansıması” olarak nitelendirdi ve selamladı. Abdülati, Mısır’ın 25 Aralık’ta İhvan’ı terör örgütü ilan ederek karara öncülük ettiğini belirtti ve tüm Arap ülkelerini, 1998 yılında imzalanan Terörle Mücadele Antlaşmasını izleyerek Suudi Arabistan’ın örneğini takip etmeye davete etti.

New York Times: karar esrarengiz

New York Times gazetesinde yayımlanan bir yorumda ise kararın, İhvan’a karşı tepkinin ne derece arttığını gösterdiği ve Cemaatinin ortadan kaldırılması için ilk adım oluşturduğu belirtildi.

Gazete diğer yandan, Suudilerin şimdi terör örgütü ilan ettiği İhvan’ı Suriye’de Beşar Esad’a karşı desteklediği, bu nedenle kararın “esrarengiz görüldüğü” belirtildi.

Abir el Şinnavi/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# suriye # ortadoğu # suudi arabistan # ışid # El Nusra