Kıbrıs'a anlamlı ziyaret

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, 21-22 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs'ı ziyaret edecek. Amerika'dan Ada'ya bu düzeyde bir ziyaret en son 52 yıl önce gerçekleşmiş ve dönemin Amerika Başkanı Johnson, Kıbrıs'a gitmişti.

Kıbrıs'a anlamlı ziyaret

Kıbrıs, Türk ve Rum tarafı arasında arasındaki müzakereler sürerken, önemli bir ziyaretçiyi ağırlayacak. Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ada'yı gidecek.

Biden'ın ziyaret tarihi 21-22 Mayıs 2014 olarak belirlendi. Amerika Başkan Yardımcısı, iki günlük ziyarette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs yetkilileriyle bir araya gelecek.

Ziyaret önemli. Çünkü müzakereler Amerikan politikalarına yön veren eski diplomatlar Morton Abramovitz ve Eric Edelman'ın, geçen yıl sonunda yazdığı raporla yeniden başladı. Kıbrıs'ta çözümün altyapısının oluştuğunu savunan Abramovitz ve Edelman; 2004'te reddedilen Annan Planı'nın yeniden gündeme getirilebileceğini belirtmişti.

Biden'ın ziyaretiyle 52 yıllık bir gelenek de bozulacak. Biden, Eski Amerikan Başkanı Johnson'un 52 yıl önceki Kıbrıs ziyaretinden sonra, Ada'ya giden başkan veya yardımcı düzeyindeki ilk siyasetçi olacak. Johnson'ın Ada ziyaretinden iki yıl sonra İsmet İnönü'ye gönderdiği mektup Türkiye'de antiemperyalist tepkinin büyümesine yol açmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # ziyaret # Rum