Avusturya'dan skandal karar: Camileri kapatıyorlar!

Avusturya Başbakanı Kurz, ülkedeki 7 camiyi kapatacaklarını ve birkaç imamı sınır dışı edeceklerini açıkladı.

Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkiler "cami kapatma" kararıyla gerildi.

"Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır."

Avusturya, ülkede biri Türklere ait 7 caminin faaliyetlerinin durdurulmasına ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesine karar verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği ATİB’de görevli 2 imamın oturumları iptal edildi. Çok sayıda imama yönelik sınır dışı etme süreci başlatıldı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "Siyasal İslam'la mücadele kapsamında" ülkede faaliyette bulunan 7 caminin kapatılması ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi yönünde karar aldıklarını duyurdu.

Başbakan Kurz, Yardımcısı ve bakanlarla basın toplantı düzenledi. Kararı da burada açıkladı.

Oturum izinlerini uzatma başvurusunda bulunmuş 11 imamın 2'sinin vizeleri iptal edildi. Geri kalan 9 imama ilişkin süreç sürüyor.

Türkiye'nin tepkisi ise sert oldu. Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

"Avusturya'nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi bu ülkedeki İslam karşıtı, ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir."

"Siyasi çıkar elde etme çalışmalarını kınıyoruz." denilen açıklamada, "Cami kapatma islam karşıtı, ırkçı dalganın sonuçlarından biridir. " ifadelerine yer verildi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın karara yanıtı bu olurken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de "kınıyorum" dedi.

ulusal.com.tr

# avusturya # skandal karar