Çin resti görünce ABD ekonomisi sallandı

Dünya ekonomisinin gündemi Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşları. Washington'un hamlesi piyasalarda gerilim yaratmasa da Pekin'in misillemesi deprem etkisi yarattı. Amerikan piyasalarında ciddi sarsıntı yaşandı

Amerika Çin'e yönelik ek vergileri açıkladı piyasalar kımıldamadı, Çin'den gelen misilleme ise Amerikan piyasalarını sarstı.

Mart ayı ile birlikte dünya ekonomi gündemine yeni bir konu girdi; ticaret savaşları... Savaşı Amerikan Başkanı Donald Trump başlattı. Gerekçesi ise Amerika'nın 600 milyar dolarlık ticaret açığıydı. Bu açığı taşıyamayan Amerika, Çin'e karşı bir ticaret savaşı açtı. Çünkü en fazla açık Çin'e karşı veriliyordu. Önünde iki seçenek olan Washington, ya anlaşma zemini sağlayacak ya da gümrük vergilerini devreye sokacaktı. Ancak Trump ikinci seçeneği tercih etti.

Eli ekonomik olarak güçlü olmayan Amerika ilk savaşı çelik ve alüminyum ile başlattı. Bu ürünlere ek gümrük vergisi uyguladı. 1300 maddeye yüzde 25 ek gümrük vergisi listesi paylaşıldı.

Fakat Çin, çelik-alüminyum uygulamalarından pek fazla etkilenmedi. Misillemesi ise sertti. Cevap olarak 50 milyar dolarlık ithalata yüzde 25'lik ek gümrük vergisi getirdi. En önemli kalem ise Soya fasulyesi oldu.

Ulusal Kanal'daki Halkın Ekonomisi programında konuşan ekonomist Uğur Civelek Amerika ve Çin arasındaki gerilimi değerlendirdi.

Ürettiği soya fasulyesinin yarısına yakınını Çin'e satan Amerika'da fiyatlar, hisse senetleri, döviz kurları etkilendi. Belirsizlik artışı ile Amerikan ekonomisinde büyük bir deprem yaşandı.

Peki, Türkiye bu ticaret savaşından nasıl etkilenir?

Civelek, Ticaret savaşlarının dövize büyük etki edeceğini söyledi. 4'ün üzerine çıkarak tarihi rekor kıran doları da değerlendirdi.

ulusal.com.tr

# abd # çin