Oslo görüşmelerinin arka planı

"Kara gücüm" dediği PKK'ya yönelik operasyonların durdurulmasını isteyen Amerika,Türkiye'yi açılıma zorluyor. Peki, "çözüm süreci" adı altında yürütülen önceki görüşmelerde ne olmuştu? Bölücü terör örgütü PKK'ya ne vaadedilmişti. İşte Oslo görüşmelerine aracılık yapan Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini'nin anlatımıyla sözde "Çözüm" süreci...

Oslo görüşmelerinin arka planı

Mehmet Emin Pencewini. Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi. Pencewini, 2010-2012 yılları arasında hükümet ile PKK arasında yapılan Oslo görüşmelerine aracılık eden isim. Pencewini'nin anlattıkları, "çözüm süreci" adı altında yapılan görüşmelerde madalyonun diğer yüzünü ortaya koyuyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Pencewini'nin anlattıklarına göre, görüşme talebi 2010 yılında dönemin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'den geldi. Talabani, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra Pencewini'ye bu konuyu açmıştı. Erdoğan'ın "diyalogla çözmek istiyoruz" talebini Kandil'e ileten Pencewini, Kandil'den de "Biz de aynı fikirdeyiz" yanıtını aldı. Pencewini daha sonra bu talebi dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'e iletti.

Pencewini, "O dönemki MİT Müsteşarı Emre Taner’le görüştüm. ‘Gerçekten Kürt sorununu çözmekte ciddi misiniz?’ dedim. Emre Taner, ‘Erdoğan bana Kürt sorununu çözmek istediğini söyledi. Benim emekliliğim geldi ama Erdoğan Kürt sorununu çözmek amacıyla bir proje sunmam için görevimi 6 ay daha uzatmamı istedi’ dedi. Ben ‘Projeniz nedir?’ diye sordum" ifadelerini kullandı.

Pencewini'nin anlattıklarına göre, Emre Taner açılım projesine anayasa değişikliğiyle başladı. Pencewini, "Anayasada değişiklikler yapılacak, anayasada Türk’ten başka Kürt milleti vardır ifadesi de geçecek’ dedi. Projesinde PKK’lılara genel af çıkartıp hepsini serbest bırakmak da vardı. Buna karşılık da PKK’nın silah bırakmasını istiyordu. Hepsi Türkiye’ye geri döneceklerdi. Ben onlara, ‘Hepsi silahını bıraktı ve Türkiye’ye geldi, o zaman Türkiye hükümeti verdiği vaatleri tutmazsa ne olacak?’ diye sordum. Emre Taner, ‘Eğer hükümet sözünü tutmazsa ben de dağa çıkarım’ dedi. Ben de gülümseyerek, ‘Hoş gelirsin, ben sizi dağlara götürürüm’ dedim" dedi.

Emre Taner'in Pencewini'ye anlattığı projeye göre, açılımın ilk üç yılında PKK’dan yaklaşık 70 kişiye af verilmeyecekti. Bu 70 kişi isterse bir Avrupa ülkesinde kalabilecek, harcamalarını da Türkiye karşılayacaktı. Bu kişiler için yavaş yavaş af çıkartılacaktı. Üç yıl içinde Abdullah Öcalan da hapisten çıkartılacak ev hapsine tabi tutulacaktı. Öcalan'ın affedilmesi için de parlamentonun onayı alınacaktı.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # amerika # pkk # Oslo