Vatan Partisi’nin Siyasetleri İran Basınında Şeytani Eksene Karşı Bölge Ülkelerinin İttifakı

İran’ın önemli gazetelerinden Tehran Times, Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan’la röportaj yaptı. Gazete, Reyhan’ın “Batı Asya devletleri ABD-İsrail-Suudi-BAE eksenine karşı birleşmeli” tespitini başlık olarak verdi. Reyhan röportajda bölge ülkelerinin emperyalizme ve siyonizme karşı ortak menfaatleri bulunduğunu ve Batı Asya Birliği’nin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Vatan Partisi’nin Siyasetleri İran Basınında Şeytani Eksene Karşı Bölge Ülkelerinin İttifakı

VATAN PARTİSİ BASIN BÜROSU

Vatan Partisi’nin ABD ve İsrail’in başını çektiği yıkıcı siyasetlere ve planlara karşı çözümleri İran basınında gündem oldu. İran’ın önemli basın kuruluşlarından Tehran Times gazetesi, geçen 30 Ağustos'ta Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan’la yaptığı röportaja geniş yer ayırdı. Reyhan’ın “Batı Asya devletleri ABD-İsrail-Suudi-BAE eksenine karşı birleşmeli” önerisini röportajda başlık olarak kullandı.

BATI ASYA BİRLİĞİ

Reyhan, bölgedeki ABD askeri kuvvetlerinin varlığına ve İsrail – Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) arasındaki anlaşmayla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “BAE, İsrail ile anlaşarak bölgemiz için habis rolünü bir kez daha göstermiş oldu. Açıkçası şaşırtıcı da değil. Kendi çıkarları için şeytanla bile ittifak yaparlar! Bizim amacımız, her türlü dış etkiden arınmış, barışın ve karşılıklı saygının egemen olduğu, teröre karşı etkin ve ortak bir mücadelenin yürütüldüğü bir Batı Asya Birliği. Türkiye de yavaş yavaş bu çizgiye geliyor. Çünkü Erdoğan iktidarı ABD'nin hedefi konumunda. Onu bir darbe ile devirmeye ve öldürmeye kalktılar. Bu Erdoğan'ın gerçekleri daha net biçimde görmesini sağladı. Artık Türkiye daha bölge merkezli siyasetlere yöneldi.”

TÜRKİYE – MISIR İLİŞKİLERİ

Gazete, Reyhan’ın Türkiye – Mısır ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiğiyle ilgili saptamalarını da öne çıkardı: “İki ülke arasındaki anlaşmazlıkları çözmek her iki ülke açısından da zorunluluk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Doğu Akdeniz'deki sorunların çözümü için kıyıdaş olan bütün ülkelerle görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Mısır da bu ülkelerden biri şüphesiz. Türkiye, Mısır'ı ABD ve Yunanistan'ın yanından kendi tarafına çekmelidir. Bu da eski meseleleri bir kenara bırakmakla olabilir.”

LİBYA’DA ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Reyhan, Türkiye’nin Libya’daki hedefleriyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye Libya'da meşru hükümeti desteklemektedir. Libya, Türkiye'nin Akdeniz'de sınır komşusudur. Üstelik iki ülke arasında ciddi tarihsel ve kültürel bağlar vardır. Bu nedenlerle Türkiye'nin Libya konusuna ilgi göstermesi anlaşılabilir bir durum. Biz hükümetten farklı olarak Türkiye'nin Mısır ve Suriye'yi de Doğu Akdeniz konusunda yanına çekmesi gerektiğini düşünüyoruz. ABD-İsrail-Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın kurduğu Doğu Akdeniz cephesine karşı, Türkiye yalnız kalmamalı. Rusya'yı da yanına alan bir siyaset izlemeli. Libya'da ateşkes, ancak ve ancak Libya'nın siyasi birliğine hizmet ettiği ölçüde gereklidir.”

# iran # vatan partisi # Tehran Times