Cem Gürdeniz: Jeopolitik kayıpların geri dönüşü olmaz

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Antalya’da konuştu. Antalya’yı, 21’inci yüzyılın en önemli ve öncelikli alanı Doğu Akdeniz’in batıdaki amiral gemisi olarak niteledi. Antalyalılara, Türk Deniz Jeopolitiğini anlattı. Mavi Vatan bilincinin gelişmesinin önemini vurgulayan Gürdeniz, özellikle gençlerden, Türk boğazları, Kanal İstanbul, Karadeniz güvenliği, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularındaki gelişmeleri yakından takip etmelerini istedi.

Cem Gürdeniz: Jeopolitik kayıpların geri dönüşü olmaz

Mavi Vatan kavramını ülkemize kazandıran Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Antalya’da konuştu.

Sivil Düşünce Derneği’nin düzenlediği etkinlikte Antalyalılara Türk Deniz Jeopolitiğini anlattı. Türkiye’nin temel jeopolitik önceliklerinin Mavi Vatan, Türk Boğazları ve Kıbrıs olduğunu söyledi.

Mavi Vatan bilincinin gelişmesinin önemini vurgulayan Gürdeniz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” sözünü ‘jeopolitik direktif ve Sevr’e bir manifesto’ olarak değerlendirdi.

Gürdeniz, gündemdeki sıcaklığını koruyan Kanal İstanbul konusunda da konuştu. Gürdeniz’e göre projenin hiçbir ekonomik faydası yok, çevreye zararı çok. En önemlisi de Montrö Boğazlar Sözleşmesini tartışmaya açması ki, bu asla kabul edilemez.

Emekli Tümamiral, özellikle gençlerden ülkeyi ve Mavi Vatanı ilgilendiren her konuyu dikkatle takip etmelerini istedi.

ulusal.com.tr

# jeopolitik