Telekom firmaları kıskaçta

Alternatif telekom hizmeti veren firmaları mercek altına alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 293 firmanın lisansının iptal edilmesine karar verdi. Gerekçe bu şirketler üzerinden yapılan görüşmelerin teknik takibinin imkânsız hale getirilmesi ve f tipi örgütle iletişim kurmaları.

Telekom firmaları kıskaçta

Türkiye'de 2008 yılında Telekom tekelinin sona ermesiyle ortaya çıkan ve hızlıca yayılan, telefon hizmeti veren alternatif Telekom şirketleri, BTK'nın merceğine takıldı.

Yasadışı dinlemeler ve casusluğa karşı çalışmalarına hız veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu firmaları yakın takibe aldı. Yapılan incelemelerde BTK'dan lisans alarak telefon hizmeti veren 293 şirketin faaliyetlerinin sona erdirilmesine karar verildi.

Kararın gerekçesi ise F tipi örgütün bu firmalar üzerinden iletişim kurduğunun tespit edilmesi. Yapılan incelemelerde, bu firmalar üzerinden iletişim kaydı tespitini sağlayan HTS kayıtlarının değiştirilebildiği, teknik takibin imkânsız hale getirilebildiği ortaya çıkarıldı.

HTS kayıtları ile kimin kiminle görüştüğü, görüşmenin ne zaman yapıldığı ve süresi görülebiliyor. Firmaların teknik olarak görüşmemiş kişileri görüşmüş gibi gösterebildiği, görüşmüş kişilerin trafiğini silebildiği ve kayıtları manipüle edebildiği belirlendi.

Bazı şirketlerin de yurtdışından taşıdıkları telefon trafiğini yurtiçi gibi gösterdikleri, telekom ve GSM operatörlerini yıllık 50 milyon liranın üzerinde zarara uğrattığı belirtiliyor.

Yönetmenlik değişikliğine hazırlanan BTK, gelen tüm telekom lisans başvurularını geri çeviriyor. BTK internet sağlayıcılarını da mercek altına almaya hazırlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

# BTK # hts