Sultanahmet'ten bırakıldı, Atatürk Havalimanı'ndan çıktı

Atatürk Havalimanı saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Çeçen asıllı Khadzhı Chakaev'in, Sultanahmet saldırısından sonra da tutuklandığı ancak resen tahliye edildiği ortaya çıktı

Sultanahmet'ten bırakıldı, Atatürk Havalimanı'ndan çıktı

Aydınlık gazetesinden Masum Gök'ün haberine göre; İstanbul'da 45 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Atatürk Havalimanı saldırısında Çeçen asıllı Khadzhı Chakaev (Hacı Çakayev) ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘tasarlayarak öldürme suçuna yardım etme’ suçlamalarıyla önceki gün tutuklandı. Çakayev'in 6 Ocak 2015 tarihinde Sultanahmet'teki Turizm Şube Müdürlüğü önünde IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba eylemi soruşturması nedeniyle 27 Temmuz 2015'te tutuklandığı, fakat yaklaşık 6 ay sonra 27 Ocak 2016 tarihinde resen tahliye edildiği ortaya çıktı.

RESEN TAHLİYE

Hacı Çakayev'in resen tahliye edilmesi dikkat çekici. Resen tahliye, sanığın talepte bulunmamasına rağmen mahkemenin sanığı tahliye etmesine deniyor. Aydınlık'a konuşan hukukçular bu gibi davalarda resen tahliyenin iki türlü gerçekleşeceğini belirtti. Emniyet veya istihbarat birimleri mahkemeye sanığın kendilerinin elemanı olduğuna yönelik yazı göndermesiyle tahliye ediliyor. Ya da tahliye edilen sanık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sanığının bağlantılarını ortaya çıkarma gerekçesiyle emniyet ve istihbarat birimleri mahkemeye talepte bulunuyor.

DİANA RAMAZOVA İLE BAĞLANTILI

Diana Ramazova'nın 6 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Sultanahmet'teki saldırı sonrası emniyet güçleri soruşturmayı derinleştirerek IŞİD'e Türkiye'den eleman sağlayan örgütün hücre evlerine yönelik operasyon gerçekleştirdi. Bu kapsamda yapılan operasyonda 27 Temmuz 2015 günü Yakup İbragimov, Abdula Abdulaev ve Hacı Çakayev, IŞİD üyesi olmak ve örgüte elaman temin etmek suçlamasıyla tutuklandı.

Çakayev'in Sultanahmet'teki saldırıyı gerçekleştiren Diana Ramazova ile de bağlantısı sabit. Diana Ramazova, Abdulaev ile irtibata geçiyor. Abdulaev ise Çakayev ile sık sık görüşen kişilerden birisi.

IŞİD'E ELEMAN TEMİN EDİYOR

Sultanahmet'teki saldırıyla ilgili hazırlanan iddianamede 1967 doğumlu Hacı Çakayev'in IŞİD'e eleman temin ettiği belirtilerek şu bilgiler veriliyor:

"Khadzhı Chakaev'in üstünde ve kullandığı araçla ilgili yapılan aramalarda da çok sayıda yabancı banklara ait banka kartları ve dijital malzemeler ele geçirilmiştir. Ele geçirilen notlarla ilgili yapılan incelemede (...) Müşteki Mansur İslamiov'un kızının örgüte katılımına yardımcı olduğunu iddia ettiği Neriman Gaziev'e ait banka kartının ele geçirilmesi Khadzı Chakaev'in örgüte eleman temin ettiğini göstermiştir" denildi.

ÇAKAYEV İLE ÇATAYEV'İN BULUŞTUĞU İKİ EYLEM

Sultanahmet saldırısıyla Atatürk Havalimanı eylemi arasında bir başka bağlantı, eylemleri planladığı ileri sürülen 'Tek Kol' lakaplı Ahmet Çatayev. Çatayev'in ekibinde yer alan Çeçenistan kökenli Yakup İbragimov ve Dağıstan kökenli Abdula Abdulaev de Sultanahmet saldırısı nedeniyle Çakayev ile aynı gün tutuklandı. Ancak bu iki kişi ceza almalarını gerektirecek belgeler olmasına rağmen Hacı Çakayev'den üç ay sonra 4 Nisan 2016 tarihinde ani bir şekilde tahliye dildi. Çatayev'in ekibi içinde yer alan bu iki kişinin nerede olduğu bilinmiyor. Rus basını İbragimov ve Abdullaev'in Türkiye’de karşıladıkları gençleri Suriye’ye götürdüğünü, bu süreci ise hâlâ yakalanamamış olan Ahmet Çatayev’in yönettiğini yazmıştı.

ÇATAYEV'İN BAĞLANTILARI

Eylemleri planladığı belirtilen Çatayev'in de dikkat çekici bağlantıları var. ABD Kongre üyesi Michael McCaul, Çeçen Ahmet Çatayev’in İstanbul saldırılarını planladığından şüphelenildiğini duyurdu. Pek çok kez tutuklansa da Avusturya’da iltica statüsü nedeniyle sınır dışı edilemedi. ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, Türk istihbarat servislerine atıfta bulunarak, Çeçen Ahmet Çatayev'in İstanbul'da 45 insanın ölümüne yol açan saldırının arkasında olduğunu kaydetti. Öte yandan Ukrayna’nın Odesa kenti Emniyet Müdürü Giorgi Lortkipanidze, Çatayev’in paralı muhbirleri olduğunu ve hükümete teröristlerle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

'ÇATAYEV'İ BİZE TESLİM ETMEDİLER O DA İSTANBUL'U PATLATTI'

Twitter hesabından açıklama yapan Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, FBI'dan Çatayev'in iadesini istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını da belirtti. Puşkov, "Ancak onu bize teslim etmediler ve işte o da İstanbul'u patlattı. Bunun sorumlusu kim?" ifadelerini kullandı. Rusya Terörle Mücadele Komitesi, Ocak'ta Çatayev'in IŞİD'e katıldığını ve Kafkas kökenli teröristleri Rusya ve Avrupa ülkelerinde eylem yapması için hazırladığını duyurmuştu.

25 MAYIS'TA TÜRKİYE'YE GİRDİ

Milliyet'in haberine göre Çatayev, AHL saldırısından yaklaşık bir ay önce Türkiye'ye girmiş. Avusturya basınını kaynak gösteren Milliyet, Çatayev'in 25 Mayıs’ta Türkiye’ye giriş yaptığını yazdı. Çatayev, 2012’de “cihada katılma” amacıyla Suriye’ye gitti. Çatayev, en son Suriye-Türkiye sınırında tespit edildi. Ahmet Çatayev, 2003’te Çeçenistan’dan geldiği Avusturya’ya sığınma başvurusunda bulundu. Çatayev’in bu talebi Kasım 2003’te kabul edildi ve Avusturya pasaportu sahibi oldu. Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Karl Heinz Grundböck, konuyla ilgili Türk yetkililerle temas halinde olduklarını açıkladı.

Dört çocuk babası Çatayev, 1990’larda Çeçen ayrılıkçılarla Rusya’ya karşı çatışmalara katıldı. 2000 yılında bir çatışma sırasında sağ kolunu kaybederken, Rus güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Ancak kaçmayı başaran Çatayev, Avusturya’ya kaçtı, Viyana’da sığınma başvurusunda bulundu.

SÜPER NATO ORGANİZASYONU

Süper NATO, yaygın kullanılan adıyla kontrgerilla örgütlenmesi NATO ülkeleri ve ABD yörüngesindeki ülkeler bünyesinde askeriyeden emniyet teşkilatlarına ve istihbarat örgütlerine kadar uzanan devlet içinde bir yasadışı örgütlenme. Suriye'de rejime karşı başlatılan savaşın esas aktörleri işte bu örgütlenmenin adamları. Afganistan'da mcahitlerin eğitiminden başlayan süreçte, en önemli kilometre taşlarından biri, Bosna ve Çeçenistan'dı. Bu bölgelerde eğitilen SperNATO'nun paralı “mücahit”leri şimdi IŞİD'in yöneticileri, üyeleri.

ulusalkanal.com.tr

# atatürk havalimanı # aydınlık gazetesi # sultanahmet